Сенатът на САЩ одобри бюджетния план за климата, здравеопазването и

...
Коментари Харесай

След инфраструктурния пакет Сенатът на САЩ одобри и бюджетния план за 3.5 трлн. долара

Сенатът на Съединени американски щати утвърди бюджетния проект за климата, опазването на здравето и образованието на стойност 3.5 трлн. $, часове откакто одобри инфраструктурния пакет за 1 трлн. $, очакван за вложения в пътища, мостове, летища и други планове. Гласуването протече съгласно партийните линии - 50 на 49 гласа, на фона на различията измежду сенаторите дали има потребност от такива огромни разноски в битката с климатичните промени и бедността, написа Reuters.

Сега за демократите предстоят седмици на диспути по отношение на заложените от президента Джо Байдън цели, измежду които са универсално предучилищно образование, налично жилищно настаняване и " зелени " технологии. В самите партийни редици някои желаят безапелационни дейности по отношение на световното стопляне, до момента в който други показват терзание поради мащаба на проекта.

В сряда демократическият сенатор Джо Манчин разяснява, че е обезпокоен за последствията върху дълга на страната, както и за способността да се реагира по отношение на други евентуални рецесии. Манчин е прочут с умерените си позиции и постоянно играе ролята на медиатор сред демократите и републиканците.
Гласуване в Камарата на представителите
Планът е измежду предпочитаните политики на Байдън, който дава обещание огромни промени в миг, в който демократите не крият терзанието си, че могат да изгубят контрола си над законодателния орган на частичните избори през 2022 година Партията възнамерява да прокара пакета през идващите няколко месеца, употребявайки развой, който й разрешава утвърждението на законодателство да става с нормално болшинство. В сряда стана ясно, че Камарата на представителите ще прекъсне предварително лятната си почивка на 23 август, с цел да разиска проекта за 3.5 трлн. $.

Пред CNN министърът на енергетиката Дженифър Гранхолм декларира, че Белият дом ще придвижи и двата пакета - инфраструктурния и бюджетния, и ще остави Конгреса да реши в какъв ред да ги гласоподава. По думите й умерените демократи също би трябвало да одобрят проекта за 3.5 трлн. $, акцентирайки, че по-голямата част от разноските ще бъдат покрити от налозите върху американци, които печелят над 400 хиляди $ на година, и върху корпорациите.

Републиканците остават срещу бюджетния законопроект. Лидерът на републиканците в горната камара на Конгреса Мич Макконъл, който поддържа инфраструктурния пакет, назова по-голямото предложение " коренно ". Десетки републикански сенатори се подписаха под документ, който дава обещание да не разрешава повдигане на националния таван за вземането на заеми, когато той бъде доближат през есента, с цел да се попречи на демократите да харчат повече.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР