Сенатът на Конгреса на САЩ одобри необвързваща резолюция, с която

...
Сенатът на Конгреса на САЩ одобри необвързваща резолюция, с която
Коментари Харесай

Сенатът на САЩ прие резолюция, с която иска Русия да бъде обявена от Държавния департамент за спонсор на тероризма

Сенатът на Конгреса на Съединени американски щати утвърди необвързваща резолюция, с която приканва държавния секретар Антъни Блинкън да дефинира Русия за страна спонсор на тероризма поради нейните дейности в Чечения, Грузия, Сирия и Украйна, които са довели до гибелта на безчет почтени мъже, дами и деца, оповестява " Ню Йорк таймс ", представен от.

Подобна мярка е била показана и в Камарата на представителите на Конгреса, където се чака нейната председателка Нанси Пелоси да поддържа мощно нейното приемане.

Въпреки гласуванията в двете камари на американския Конгрес Държавният департамент на Съединени американски щати е този, който взема решение да дефинира някоя страна за спонсор на тероризма, напомня " Ню Йорк таймс ".

Независимо от това приемането на резолюцията в Сената постанова още по-голям напън от страна на Конгреса върху администрацията на американския президент Джо Байдън за прибавянето на Русия в листата с страни спонсори на тероризма, измежду които сега са Куба, Северна Корея, Иран и Сирия.

Конгресът на Съединени американски щати утвърди помощи за Украйна в размер на над 50 милиарда $.

" Въоръжените сили на Руската федерация са направили безчет изтезания на почтени жители и са опитвали да заличат следите от зверствата посредством всеобщи гробове в Украйна ", гласи текста на предлагането, утвърдено от Сената.

Текстът на документа повтаря изявленията на украинския президент Володимир Зеленски по време на войната, а точно, че съветските сили са правили прояви на свирепост против цивилни, в това число изнасилвания, убийства и изтезания, които се равняват на тероризъм.

Говорителят на Държавният департамент Нед Прайс по време на брифинг във вторник бе запитан какво мисли за натиска от страна на Конгреса и дали администрацията на Байдън е обезпокоена, че определяйки Русия за спонсор на тероризма, ще усложни всички бъдещи проговори за преустановяване на войната в Украйна. На този въпрос той отговори, че Държавният департамент има отговорността да взима поради " критериите, които Конгресът е записал в закона " при определянето на това коя страна е спонсор на тероризма и съпоставянето на тези критерии с обстоятелствата на терен. Сега във връзка с Русия и войната й в Украйна този развой е в ход, добави той.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР