Сенатът на американския Конгрес утвърди цветнокожия съдия Кетанджи Браун Джаксън

...
Сенатът на американския Конгрес утвърди цветнокожия съдия Кетанджи Браун Джаксън
Коментари Харесай

За сефте: Цветнокожа стана върховен съдия в САЩ

Сенатът на американския Конгрес утвърди цветнокожия арбитър Кетанджи Браун Джаксън за член на американския Върховен съд, предадоха международните организации.

Това е историческа стъпка, тъй като Кетанджи Браун Джаксън ще бъде първата чернокожа във Върховния съд. Тя ще размени прогресивния арбитър Стивън Брейър, който се пенсионира в края на юни.

В поддръжка на кандидатурата на Кетанджи Браун Джаксън гласоподаваха всички сенатори от Демократическата партия и трима сенатори от Републиканската партия. Петдесет и една годишната съдийка бе номинирана за член на Върховния съд от президента на Съединени американски щати Джо Байдън в края на февруари.

По мотив одобряването ѝ от Сената Байдън съобщи, че през днешния ден е исторически ден за Съединени американски щати.

Във Върховния съд на страната, който има 233-годишна история, до момента от общо 115 съдии е имало едвам пет дами - четири бели и една от латиноамериканско родословие, като и двама чернокожи мъже. От тях Кларънс Томас, номиниран от Джордж Буш, е към момента във Върховния съд.

Кетанджи Браун Джаксън е адвокатка и федерален арбитър, дипломирала се е в " Харвард " и съгласно Байдън има изключителни квалификации. Малкото й име е африканско и значи " очарователна ", описа самата тя в Конгреса. Кетанджи Браун Джаксън посочи шанса, че е родена след годините на огромните битки за цивилен права в Съединени американски щати, когато са отпаднали доста расистки закони. Тя е омъжена за бял хирург, а родителите й са били преподаватели, живеещи във Флорида.

Работила е в частни адвокатски фирми и в Комисията по наказванията - инстанция, натоварена да хармонизира наказателната политика в Съединени американски щати. През 2013 година бе номинирана за федерален арбитър във Вашингтон от Барак Обама. Още с идването си в Белия дом пък Джо Байдън я номинира във Федералния апелативен съд на Вашингтон, считан за трамплин за Върховния съд.

По време на чуванията в Конгреса обаче някои републикански конгресмени упрекнаха Кетанджи Браун Джаксън, че е налагала прекомерно леки присъди за педопорнография. Тя обаче пази решенията си и твърди, че е изцяло безпристрастна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР