Сенатът на американския Конгрес утвърди генерал Чарлз Браун за нов

...
Сенатът на американския Конгрес утвърди генерал Чарлз Браун за нов
Коментари Харесай

Сенатът утвърди генерал Чарлз Браун за нов председател на Обединения комитет на началник-щабовете

Сенатът на американския Конгрес утвърди военачалник Чарлз Браун за нов ръководител на Обединения комитет на началник-щабовете на въоръжените сили на Съединени американски щати, предадоха международните организации и Българска телеграфна агенция.

Генералът от афро-американски генезис бе номиниран от президента Джо Байдън през май и показан като умел военнослужещ, притежаващ най-големите американски качества, само че и мобилизиран против расизма.

Браун ще стане вторият афроамериканец, който заема висшия боен пост след Колин Пауъл от 1989 до 1993 година Той ще бъде зависещ на министъра на защитата Лойд Остин, който също е цветнокож.

Кандидатурата на Браун бе утвърдена с 83 против 11 гласа. Тя беше известно време блокирана, както и още над 300 други кандидатури, от сенатора Томи Тъбървил, който се опълчва на политиката на Пентагона, насърчаваща достъпа до аборти на военнослужещите си.

Чарлз Браун е началник-щаб на американските военновъздушни сили и ще размени на новия си пост военачалник Марк Мили, когато той се пенсионира на 29 септември. Браун е някогашен боен водач. Описван е от Байдън като доста самоуверен и като хладнокръвен родолюбец.

Очаква се снощното гласоподаване да бъде последвано от одобряване на началниците на морската пехота и армията, чиито назначения също бяха блокирани в продължение на месеци от републиканеца от Алабама Тъбървил поради политиката на министерството на защитата на Съединени американски щати по отношение на достъпа до аборти, написа в. " Ню Йорк таймс ".

Сенаторът от Алабама блокира поредност от покачвания на висши генерали и адмирали в опит да принуди Пентагона да промени политиката си, въведена след анулацията от Върховния съд на решението по делото " Роу против Уейд ", която планува предоставяне на отпуск и възобновяване на разноските на военнослужещи, на които се постанова да пътуват, с цел да получат услуги, свързани с аборт или репродуктивни проблеми, разяснява " Ню Йорк таймс ".

С одобряването на Браун се заобикаля смущаващата вероятност най-престижният пост в Пентагона да бъде заеман от краткотраен админ, написа в. " Вашингтон пост ". Въпреки това към 300 висши офицери остават хванати в клопката на Тъбървил, защото не се следят индикации на намаляване на опълчването му против политиката на министерството на защитата за абортите, отбелязва изданието.

Браун, който става вторият афроамериканец след военачалник Колин Пауъл, назначен на този висок пост, бе одобрен, откакто водачът на болшинството в Сената Чък Шумър реши да подложи кандидатурата на самостоятелно гласоподаване, изяснява вестникът. Повишенията на висши офицери нормално се утвърждават от Сената накуп и с единогласие, с цел да се избегнат дългите диспути и политизирането на гласуванията към военните командири, показва " Вашингтон пост ".

Всичко това се случва в миг, в който голям брой военни се изричат по отношение на последствията от забавянето на назначенията, написа в. " Вашингтон таймс ". Макар че блокадата на Тъбървил е ориентирана против назначенията на генерали и адмирали, тя оказва влияние и върху кариерите на по-младите офицери в армията, показва изданието. Докато покачването на даден военачалник или адмирал не бъде одобрено, се блокира и опцията за издигане на по-млад офицер, който да поеме досегашния му пост, разяснява " Вашингтон таймс ".

Това се отразява на заплащането, пенсионирането, метода на живот и бъдещите назначения - а в някои области, в които частният бранш заплаща повече, става все по-трудно да бъдат уверени тези висококвалифицирани млади водачи да останат, разяснява вестникът.

Макар че сенаторите от време на време блокират политическите назначения в Пентагона на чиновници, които отговорят за образуването на политиките във ведомството, ходът на Тъбървил нарушава традиция на Сената във връзка с кадровите военни, които не дават отговор за образуването на политики, написа в. " Уолстрийт джърнъл ". Така се стигна до обстановка, в която за първи път в историята на Съединени американски щати няколко военни служби нямат одобрен началник, показва изданието.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР