Семейството на чешкия милиардер, който загина при катастрофа по време

...
Семейството на чешкия милиардер, който загина при катастрофа по време
Коментари Харесай

ОБРАТ: Петр Келнер е бил жив след падането на вертолета в Аляска

Семейството на чешкия милиардер, който почина при злополука по време на хели-ски (heli-skiing) в Аляска през 2021 година, твърди, че в действителност той е бил жив след рухването на вертолета, само че е умрял от раните си в часовете до идването на спасителите на място. 

В правосъдния иск, подаден в щатски съд в Аляска наскоро от името на фамилията на Келнер се приказва за немарливост. Роднините на милиардера, който беше и най-богат човек в Чехия, желаят обезщетение за понесени вреди и налагането на санкции. 

Петима души починаха в злополуката в планината Чугач, на 34 километра югоизточно от Палмър, като това беше един от най-смъртоносните произшествия в хели-ски (heli-skiing)- спускания, при които задачата е обикновено на недостъпни места по планински върхове и се доближава с хеликоптер,  в Северна Америка.

Единствен оцеля чешкият сноубордист Давид Хорват. Той заведе настрана дело поради раните, които получи.

Според адвокатката на Хорват - Трейси Нътсън, Келнер и  водачът на групата са оживели в злополуката, само че са умряли, преди да дойдат спасителите на мястото на случая.

Финален отчет на Националното бюро за транспортна сигурност по отношение на нещастието се чака до края на актуалната година.

Искът на роднините на Келнер показва като обвинени  компанията Солой Хеликоптърс, компанията Триумвирейт, притежаваща хижата Тодрило Маунтийн лодж, предлагаща хели-ски пакета, и компанията Търд едж Аляска, която се занимава с подсигуряването на водачи за хели-ски дейностите, само че която бе закрита с административно решение предходната година.

В желае се загатва, че Келнер е бил със съществени контузии, само че в схващане след злополуката. Не се прецизира естеството на контузиите му или повода за гибелта му.

Според желае фирмите е трябвало да научат за злополуката неотложно и да осведомят управляващите, само че те са пропуснали да следят мястото, на което се е намирал хеликоптерът и не са поддържали контакт с водача и лидера. Транспондерът за незабавна локация, конфигуриран в хеликоптера, не се е задействал при злополуката, се споделя още в жалбата.

Хорвард, който е бил заклещен на седалката си и е имал счупени ребра и извадени колянни капачки, е бил избавен близо шест часа след случая, споделя юристът му. 

56-годишният Петр Келнер, най-богатият чех, бе собственик на Telenor в България от 2018 година, a през октромври 2020 г.  придоби и  " БТВ Медиа Груп ". Той бе мажоритарен притежател на регистрираната в Нидерландия PPF Group, която ръководи активи в целия свят за съвсем 49 милиарда евро. В международната ранглиста на списание " Форбс " Келнер беше под номер 68, като личното му богатство възлизаше на 18.5 милиарда $. Той бе женен с 4 деца.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР