Семейството на бивш британски премиер се извини за връзки с робството

...
Семейството на бившия британски премиер Уилям Гладстон се извини за
Коментари Харесай

Семейството на бившия британски премиер Уилям Гладстон се извини за робовладелското минало на семейството си в Гвиана в петък, тъй като потомците на роби поискаха репарации.

Бащата на Уилям, Джон, беше един от най-големите робовладелци в частите на Карибите, колонизирани от Великобритания. Смята се също, че е притежавал два кораба, които транспортират хиляди азиатци от Индия и другаде, за да работят като наемни работници след премахването на робството през 1834 г.

„Робството е било престъпление срещу човечеството и пагубното му въздействие продължава да се усеща в целия свят днес“, каза Чарлз Гладстон, пра-правнукът на Уилям, на представяне на Международния център за изследване на миграцията и университета на Гвиана Диаспора.

„С дълбок срам и съжаление признаваме участието на нашия предшественик в това престъпление и с искрена искреност се извиняваме на потомците на поробените в Гвиана“, добави той.

„Ние също призоваваме други потомци на онези, които са се облагодетелствали от робството, да започнат разговори за престъпленията на своите предци и какво биха могли да направят, за да изградят по-добро бъдеще.“

Семейство Гладстоун също се извини за ролята си в трудовото правоотношение – което обвързваше работниците с техните работодатели.

Но думите му бяха посрещнати със силен укор от няколко гвиански потомци на африкански роби, присъстващи в лекционната зала на университета.

„Не е прието“, извика един от тях.

Протестиращите държаха плакати с надпис: „Вашата вина е истинска Чарли. Преминете бързо към репарациите сега“ и „Гладстоновите са убийци.“

Афро-гвианската активистка Никол Коул, която беше сред протестиращите, каза, че извинението е недостатъчно.

„Никакво извинение не може да е достатъчно, но е стъпка към признаването, че е извършено престъпление и че животът на хората е бил нарушен“, каза тя пред агенция AFP.

Чарлз Гладстон и петима други членове на семейството обещаха да подкрепят работата на новия университетски отдел и призоваха Обединеното кралство да проведе разговори с 15-членната Карибска общност (CARICOM) относно репарациите.

Освен „искрено официално извинение“, правото на репатриране за потомци на „откраднати хора“ и анулиране на дълга за почистване на „колониалната бъркотия“, КАРИКОМ търси програма за развитие на местните общности на своите държави-членки и финансиране на културни институции като музеи на робството.


Ерик Филипс, член на Комисията за репарации на КАРИКОМ, каза, че изследванията показват, че британците дължат на потомците на африканци в Гвиана повече от 1,2 трилиона долара.

Чарлз Гладстон каза пред AFP, че въпреки че не може да коментира действителната парична цифра, Обединеното кралство и правителствата в Европа може да са „уплашени от сумата“.

Междувременно в четвъртък президентът на Гвиана Ирфаан Али нападна потомците на европейските търговци на роби, като каза, че онези, които са спечелили от жестоката трансатлантическа търговия с роби, трябва да предложат да платят репарации на днешните поколения.

Лидерът на южноамериканската страна също предложи участващите в търговията с роби да бъдат обвинени посмъртно в престъпления срещу човечеството.

„Потомците на Джон Гладстон сега също трябва да очертаят плана си за действие в съответствие с КАРИКОМ…плана за възмездно правосъдие за робството и договора“, каза Али.

Източник: Информационни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР