Семейството на 97-годишната днес Интисар Мухана бяга от родното си

...
Семейството на 97-годишната днес Интисар Мухана бяга от родното си
Коментари Харесай

„Прокълнати сме“: 97-годишна жена остана за втори път без дом след нападения в Газа

Семейството на 97-годишната през днешния ден Интисар Мухана бяга от родното си село, североизточно от Газа, по време на войната през 1948 година, която съпровожда основаването на Израел.

То е измежду към 750 000 палестинци, за които се счита, че са били принудени да изоставен домовете си.

Всяка година на 15 май палестинците оплакват Накба – денят, в който те губят домовете си по време на арабско-израелската война или след нея.

Най-малките, които живеят измежду ракетни набези или войни, са травмирани

На този ден палестинците по традиция излизат на митинг против изселването си. Много от тях носят палестински флагове, ключовете от тогавашните си домове или флагове с подобен знак.

Ключовете илюстрират вярата им за завръщане вкъщи. В предишното някои митинги са прераствали в насилствени конфликти. Израел упреква Хамас и други организации, оповестени от Европейски Съюз и други страни за терористични, че употребяват този ден за идеите си.

Денят Накба е въведен през 1998 година от тогавашния палестински водач Ясер Арафат. Той дефинира датата като формален ден за отбелязване на загубата на палестинската татковина.

За тези, които се намират в Газа, днешната годишнина е изключително горчива. В пет дни израелски въздушни удари против войнстващата формация „ Ислямски джихад “ в Ивицата Газа унищожиха десетки къщи и оставиха стотици без дом.

Така за повторно - предходната седмица Мухана още веднъж загуби дома си, откакто той беше опустошен по време на израелски въздушни удари.

“Ние сме прокълнати. Само Бог да ни оказва помощ. Дръжте ги израелците надалеч от нас “, споделя старата цена.

Стотици ракети бяха изстреляни против Израел от палестински бойци.

Най-силно наранени са фамилиите в Ивицата Газа

Около 5,6 милиона палестински бежанци - основно потомци на изселването от 1947 година, сега живеят в Йордания, Ливан, Сирия, окупирания от Израел Западен бряг и Газа.

Според палестинското външно министерство към половината от записаните бежанци остават без поданство, а доста от тях живеят в препълнени лагери.

Тази година Организация на обединените нации означи за първи път Накба.

На Западния бряг, където палестинците упражняват лимитирано самоуправление под израелското военно ръководство, сирена прозвуча за 75 секунди, с цел да означи 75 години от Накба.

Преговорите за преустановяване на спора сред Израел и палестинците са в застой от години, без да има изгледи за каквото и да било съглашение, което да начертае линия, по която всички страни да се спогодят.

За 56-годишния наследник на Мухана - Мохамад, спомените се пазят живи в фамилни истории.

Той споделя, че майка му непрестанно им е разказвала за къщите и нивите, които те имали в селото - история, която наследниците през днешния ден описват на децата си, с цел да могат да запазят вярата жива.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР