Семейство във Варненско е без електричество от три години, въпреки

...
Семейство във Варненско е без електричество от три години, въпреки
Коментари Харесай

Семейство във Варненско три години е без ток въпреки договор с „Енерго про”

Семейство във Варненско е без електричество от три години, макар че има подписан контракт с електроразпределителното сдружение. Има и решение на две правосъдни инстанции в тяхна изгода.

Семейство Котови построява къща в село Долище през октомври 2015 година и подписват контракт с „ Енерго про”. Имотът е причислен към електропреносната мрежа, само че през януари 2016 година токът стопира. Оказало се, че техен комшия има искания към трафопоста, на който са закачени. Той е ограден с мрежа, а достъпът до оборудването – неосъществим.

„ Техниците от енергото видяха двете огради на ел. таблото, подвигнаха плещи и сподели „ нищо не можем да направим”, написаха констативен протокол, че няма достъп до имота”, споделя пред камерата на БТВ Елка Котова.

„ Енерго про” не е възстановило зареждането и до през днешния ден, с което съгласно юриста на фамилията не извършва контракта и законовите си отговорности. Районният и Окръжният съд осъждат ЕРП-то да извърши уговорките си, формирано е и изпълнително дело с наложена санкция.

„ Докато чакаме всички тези неща да се случат, просто наближава времето, в което ще изтече 5-годишният период за легализиране на къщата, а изтече ли този период, това значи, че ние би трябвало да стартираме всичко отначало – документи, разрешителни, процедури, което ще коства доста пари отново”, разяснява Щилян Котов.

Съседът Ангел Христов, който е лимитирал достъпа до трафопоста, твърди, че той е частен притежател на оборудването. Собствеността обаче е под въпрос.

„ За този трафопост документи за благосъстоятелност няма, има някакви индикации за владеене на трафопоста, само че дали е същия не бихме могли да кажем. Извършено е проучване от чиновници на РДНСК, в чийто пълномощия е да обследва законността и надлежно собствеността”, изясни Мария Димитрова от дирекция „ Устройство на територията” в община Аксаково.

А от строителния надзор признаха, че им е нужно още време за инспекция, въпреки че са сезирани през 2016 година
Според експертиза на експерт по делата има действителна техническа опция парцелът на семейство Котови да бъде захранен от трафопост, който отстои от къщата им на към 600 метра.

В писмена позиция от ”Енерго про” изясняват, че заради неспособност да се възвърне електрозахранването на парцела по общоприетата скица компанията търси различно техническо решение – почнала е процедура за нова въздушна линия.

Целта е присъединението на къщата на Котови да стане до края на април, което да постави завършек на тригодишната сага.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР