Семейство пенсионери от Пловдив изтеглиха дългогодишните си спестявания и с

...
Семейство пенсионери от Пловдив изтеглиха дългогодишните си спестявания и с
Коментари Харесай

Такси изядоха 166 лв. от спестяванията на пенсионери

Семейство пенсионери от Пловдив изтеглиха дългогодишните си спестявания и с изненада откриха, че парите им са се стопили с над 150 лв.. Невидимо ги е изяла инфлацията, а очевидно - нулевите лихви и най-много - ежемесечните такси на банката, където са били парите им за черни дни. За похлупак, най-после трябвало да платят и такса, че теглят личните си пари на каса в банката и закриват влога.

Възрастните Иван и Росица Митреви разкрили два безсрочни влога преди към 20 години със семпли суми - под 2000 лв.. Толкова от дълго време е било, че самите те не могат да си спомнят нито импортираните пари, нито точното време, в което са прибегнали до услугите на банка, споделя щерка им Наталия. И двамата разполагат със спестовни книжки, които са били сменени, и по тази причина не може да се проследят паричните потоци с акуратност. През март 2016 година обаче Иван Митрев е имал 1556 лв., а брачната половинка му - 1888 лв..

Спестителите предостатъчно следели покачването на лихвите в България, изключително в интервала 2007-2008 година, когато публично междинната рента по депозити беше 7-8%. По безсрочни влогове по предписание олихвяването е по-ниско, само че и тези банкови артикули носеха добра рентабилност. След 2009 година лихвите гладко потеглиха надолу, с цел да стигнат до кръгла 0 в този момент. 0% в множеството банки е лихвата и по депозити, и по безсрочни влогове.

На този декор фамилията решило да изтегли спестяванията си, с цел да се стегнат за зимата, и се отправили към банката. Иван получил кеш 1390 лв. (от 1556 лева преди 5 години), като за услугата, че ги е изтеглил на касата, е платил такса от 7 лв.. А Росица - 1722 лв. (от 1888 лева преди 5 г.), като нейната таксата била 8.60 лв.. За една петилетка от сметките на родителите ми са изчезнали по 166 лв., възмутена е Наталия.

Когато разгледахме документите, които ни предадоха от банката, се оказа, че от 2016 година има месечна такса по сметката, споделя тя. По едно време тази удръжка е била 2 лв., след това 2.20 лв., а сега е 3 лв.. Тоест годишно банката е взимала сред 24 и 36 лв. удръжка за сметка, по която няма никакво придвижване. За две години това са 50-70 лв., за три ​- 72 - 108 лв., и така нататък, възмутена е дамата.

В момента същата услуга ​- разкриване на неопределен влог, има следните такси ​-откриване ​- 2 лв., и месечна такса ​- 3 лв.. Теглене на суми на каса в банката ​- 0.5% от сумата, в случай че е до 2000 лв., само че не по-малко от 5 лв.. А над 2000 лв. - 0.6 или 0.7% от сумата, според дали има еднодневна предварителна поръчка за интервенцията. Семейство Митреви е минало по първата цена, за дребни суми и такса от 0.5%.

= От какво печелят банките =

Печалбата на банковата система в България към 30 септември доближава 1,1 милиарда лв., или с 55,6% (390 млн. лева) повече по отношение на регистрираната за деветмесечието на предходната година, сочат най-новите данни на Българска народна банка. Приходите от такси и комисиони възлизат на 1.07 милиарда лв., а от лихви - 2.25 милиарда лева Приходите от такси и комисиони в банковата ни система съставляват към 27% от всичките им доходи.

= Спестяванията не стопират да порастват =

Още от лятото огромните банки у нас преустановиха откриването на депозити на физически лица. Тези, чийто период изтича и клиентът не ги изтегли, се трансформират в елементарни разплащателни сметки. Те също са натоварени с месечни такси, от порядъка на 2-3 лв.. Появи се и различен феномен при една финансова институция - такса разкриване на депозит от 20 лв..

Всички тези възпиращи ограничения обаче очевидно не са задоволителни, тъй като спестяванията на семействата и НТООД (нефинансови предприятия, които обслужват домакинствата) не стопират да порастват и към този момент надминават 100 милиарда лв..
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР