Семейство от вида ням лебед (Cignus olor|) бяха спасени от

...
Семейство от вида ням лебед (Cignus olor|) бяха спасени от
Коментари Харесай

Спасиха семейство лебеди край Бургас

Семейство от типа глух лебед (Cignus olor|) бяха избавени от специалисти на РИОСВ-Бургас и представители на Българско сдружение за отбрана на птиците, оповестиха от екоинспекцията.

Сигналът е получен на „ зелен телефон “ на на 14 август за поява на шест лебеда на пътното платно сред Бургаско езеро и магазин за строителни материали от вида „ направи си самичък “, което е казус.

Такова събитие нормално се следи сред някогашните утайници на Нефтозавода в Комлушка равнина и предпазената територия „ Пода ”, където постоянно фамилии лебеди дружно с техните дребни, които към момента не могат да летят, пресичат пътното платно.

Целта им е постигане на морската акватория, където безвредно да доотгледат новото потомство. Това ги излага на заплаха да бъдат прегазени от движещите се с висока скорост коли и е причина за пораждане на произшествия.

Благодарение на толерантното отношение на водачите, семейство лебеди с четири млади лебеда, съумяха да доближат паркинга на магазина, където чиновници на магазина ги изолираха на безвредно място до идване на избавителен екип от специалисти на Регионална инспекция за опазване на околната среда, които взаимно с представители на Българско сдружение за отбрана на птиците, помогнаха на предпазените птици да доближат сполучливо морската акватория.
 РИОСВ-Бургас
Преди да бъдат освободени възрастните лебеди бяха опръстенени от Българско сдружение за отбрана на птиците, което ще помогне за разпознаването им при последващо сходно събитие.

Съвместните старания на всички жители, Регионална инспекция за опазване на околната среда и неправителствена организация, доведоха до сполучливото превъзмогване на бариерата от урбанизирана среда (Южна промишлена зона-Бургас) за фамилията лебеди, които се развъждат в Бургаско езеро.

Немият лебед (Cygnus olor) един от трите типа лебеди у нас, който се среща релативно по-често. Видът и местообитанията му са предпазени от Закона за биологичното многообразие.

Бургаските езера и крайбрежните влажни зони са едно от значимите места за типа, наред с други водоплаващи и водолюбиви птици.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР