Семейство, близки, приятели и признателни сливналии се събраха днес, за

...
Семейство, близки, приятели и признателни сливналии се събраха днес, за
Коментари Харесай

Навръх 102-ата годишнина от рождението на Георги Данчев откриха в Сливен мемориал в негова чест

Семейство, близки, другари и признателни сливналии се събраха през днешния ден, с цел да изразят уважението и признателността си към именития сливенски властник Георги Данчев. Навръх 102-ата годишнина от рождението му в Сливен беше открит мемориал в негова чест. Той се намира на булеварда, носещ неговото име.
Идеята за създаване на монумент е на Ротари клуб-Сливен, със съдействието на Община Сливен и помощта на донори.


В обръщението си към присъстващите на церемонията кметът Стефан Радев назова Георги Данчев създател. Той уточни, че като негови наследници би трябвало да пазим завещаното и дружно да надграждаме постигнатото.

„ Неслучайно паметникът на Георги Данчев се намира наоколо до един от главните булеварди на Сливен, който носи неговото име. Това демонстрира, че неговите дело и име са надживели времето и са останали като образец за човек, който гради. Георги Данчев е градил за хората, които са живели, които живеят и които ще живеят в Сливен “, сподели кметът Радев. Той благодари на Ротари клуб за тази самодейност и за всички тези начинания, които построяват и надграждат Сливен.



Президентът на Ротари клуб-Сливен Недко Недев изясни, че концепцията за паметника е зародила преди две години. Тогава е почнала и акция за събиране на средства за неговото създаване. Проектът на мемориала е утвърден от фамилията на Георги Данчев, а негов създател е сливенският създател Кунчо Кунчев. Недев означи, че с помощта на визионерството на Данчев, през днешния ден пием вода от язовир „ Асеновец “, използваме булеварди и междуселски пътища. Негова е и концепцията за въжената линия до Карандила.

„ Това са все достижения, негово дело, като не мога да изброя всички. Надявам се, че с този монумент ще подсказваме на хората в града, че има с какво да се гордеят, имаме какво да пазим, имаме какво да градим. Трябва да пазим завета на Георги Данчев, с цел да можем да го мултиплицираме в бъдещето “, сподели още Недев.



На церемонията участва и регионалният шеф на Сливен Маринчо Христов.

„ Георги Данчев е образец за това какви би трябвало да бъдем през днешния ден. Летвата, сложена от него, е висока, само че все пак няма непостижими неща и ние би трябвало да се стремим към това. Поздравления на Ротари клуб, на неговите близки, на Общината за този монумент “, уточни Христов.

Близката до фамилията доктор Анна Куюмджиева показа Георги Данчев като легендарен работохолик.

„ Намираше път към сърцето на всеки. Беше подготвен постоянно да помогне. Духът му беше несклоняем във връзка с дълга му като държавник. До лудост обичаше Сливен. Искаше неговият Сливен да се отличава на картата на България “, разяснява д-Куюмджиева.



Вълнението си не скри и дъщерята на Георги Данчев Антонина Данчева, която участва на церемонията със синовете си и един от внуците си.

„ Благодаря от името на фамилията ни на Ротари клуб, Община Сливен, на статуя Кунчо Кунчев, на всички донори и всички, присъстващи, които пристигнаха да почетем паметта му. Нека всички обичаме Сливен и сливналии, както ги обичаше той “.

В края на церемонията цветя пред новия монумент поставиха кметът Стефан Радев, ръководителят на Общински съвет-Сливен Димитър Митев, регионалният шеф Маринчо Христов, Ротари клуб, семейство, близки и признателни жители.
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР