Семейство Баневи е познато с бизнесите си, но и с

...
Семейство Баневи е познато с бизнесите си, но и с
Коментари Харесай

Баневи: Ние сме категорично в групата на Пепи Еврото. Голям бизнес без политическа намеса няма

Семейство Баневи е познато с бизнесите си, само че и с повдигнатите им обвинявания за присъединяване в незаконна група и пране на пари. Преди шест години Николай и Евгения Баневи бяха задържани на 26 октомври 2018 година на летището във френския курортен град Ница.

Прокуратурата има 176 очевидци, а са разпитани 30. Те също ще показват очевидци в своя отбрана. Преди 3 година завоюваха дело в Страсбург против България, само че не за задържането им в ареста, а поради изявления на някогашния основен прокурор Иван Гешев.

Николай Банев беше над две години в ареста, а Евгения Банева - близо 9 месеца.

Снимка: bTV

„ Никак не е елементарно след всички тези обвинявания. Делата бяха свръхпублични. Още когато ни върнаха от Франция, ние към този момент бяхме наказани преди да е тръгнало делото. Наказателното дело против нас е едно. Започва шеста година. На равнище разпит на очевидци е. За мен това не са каузи, заведени, с цел да стигнат до краен резултат. Резултатът е първоначално – присвояване на парцели, бизнеси и напън върху задържаните “, сподели Евгения Банева.

Снимка: bTV

„ Ние сме изрично в групата на Пепи Еврото. Не познаваме Мартин Божанов-Нотариуса. Не познаваме и Пепи Еврото. Когато започнаха интервютата на Илия Златанов за „ Антикорупционния фонд “, Златанов сподели, че Пепи Еврото се е похвалил кого е „ опраскал “ и по какъв начин е унищожил Баневи “, добави тя.

Според тях „ с тази похвала “ той е убеждавал „ клиенти “ в силата и въздействието си в правосъдната система.

„ Вероятно това му е визитната картичка. Още в ареста ни предложиха „ услуги “. Това стана посредством юристи. Поискаха разнообразни суми “, уточни Николай Банев.

„ Първото предложение беше още във Франция. Съпругът ми да трансферира ваканционното селища „ Русалка “. По този метод, когато бъдем докарани от Франция, ще бъдем пуснати с по-лека мярка “, добави Евгения.

„ Офертата “ е била „ Русалка “ да бъде продадена за 25 милиона. От тях 20 млн. да бъдат дадени „ на който би трябвало “.

„ Предложението пристигна от български юрист на рандеву. Няма да загатваме името му, тъй като той беше медиатор “, посочи Банев.

„ Аз бях отвън ареста и спечелихме едно доста съществено дело за отнемането на къмпинг „ Каваци “ през 2017 година от „ Делта гард “ (охранителна компания – бел. ред.) и Димитър Спасов-Каратиста. По правосъдно решение ние трябваше да бъдем въведени в отнетия къмпинг. Няколко дни преди този момент с моя юрист се свързаха юристи на Спасов и насочиха документално предложение да се откажа от всички извоювани каузи и да призная, че съм получила в брой 1,5 млн. лв. за къмпинг „ Каваци “. Имам и документа “, добави Евгения Банева.

Снимка: bTV

Бизнес в България

„ Публично помолих да затворим автомагистралата и да си кажат проблемите. „ Полимери “ беше подложен на напън от всички институции. Той имаше клас „ А “ вложител. Официален документ. Бяхме създали чудовищни вложения. Неслучайно писмото ми до Борисов провокира медиен отклик. Това беше единствения път, в който медиите се пробваха да схванат, че не неприятните Баневи банкрутираха „ Полимери “, а страната. Държавата, когато продаде „ Нефтохим Бургас “ на „ Лукойл “, „ Лукойл “ прекъсна „ пъпната шнур “ на „ Полимери “ - тръбата, която позволяваше на „ Полимери “ да бъде еластичен на интернационалните пазари. За 33 хиляди лв. „ дълг “ към „ Месо “ „ Полимери “ беше въведено за едно съвещание в неплатежоспособност “, акцентира Николай Банев.

Снимка: bTV

Семейството продължава да развива разнообразни бизнеси, в това число и отвън България.

„ Имал съм бизнес с Русия. В момента нямаме каквито и да е търговски връзки. Нашите сътрудници са опозиционери на Путин. Те са пацифисти. Не могат да понесат мисълта, че Русия води война в Украйна “, уточни той.

„ Разполагах с телефон. Помолих неколкократно съдът да позволи експертиза на телефона и да забележим кой какво е приказвал. До ден сегашен няма такава експертиза. По принцип е неразрешено. В пандиза можеш да се сдобиеш с всичко. Така си върви. Обаждах се на който трябваше, в това число и с лобисти в Русия. Нашите малолетни деца ги оставиха на летището. Ако нямаше наш другар на летището при ареста, щяха да отидат при обществените. Звъняхме им главно поради децата. Имахме опасения, че ще бъдат взети от обществените служби “, добави Николай Банев.

„ Голям бизнес без политическа интервенция няма. Когато ГЕРБ пристигна на власт, говорихме за това, което ставаше с бизнеса – по какъв начин той беше притискан, по какъв начин той става креатура на политическите кръгове. Никога не сме били покрай Българска социалистическа партия. Бях член на комунистическата партия “, посочи той.

Според него имотното положение на магистратите би трябвало да бъде обществено.

„ Случаят няма да се разплете. Ще излязат дребни нещица. Съдебната промяна е дълго и комплицирано дело. Тя стартира по някакъв метод и то поради неистовите старания на Христо Иванов и на доста правозащитни организации. Нещата ще вървят към възстановяване “, разяснява Евгения Банева.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР