Семействата на около 130 израелци, отвлечени от Хамас, нетърпеливо чакат

...
Семействата на около 130 израелци, отвлечени от Хамас, нетърпеливо чакат
Коментари Харесай

Докато Израел удря Газа, семействата на тези, държани за заложници от екстремисти, агонизират за безопасността на близките си

Семействата на към 130 израелци, отвлечени от Хамас, нетърпеливо чакат да схванат дали техните близки са в сигурност

От ДЖУЛИЯ ФРАНКЕЛ Асошиейтед прес и АДАМ ГЕЛЕР Асошиейтед прес 10 октомври 2023 година, 00:21 ч.

ЙЕРУСАЛИМ -- В часовете откакто Хамас взриви Силно укрепената разграничителна ограда на Израел и мина в страната от Газа, Ахал Бесораи се опита обезверено да стигне до сестра си. Нямаше отговор.

Скоро по-късно той научи от очевидци, че екстремисти са заловили нея, нейния брачен партньор и техните тийнейджърски наследник и щерка, дружно с десетки други. Сега мъчителната неустановеност за ориста им остави Бесораи и десетки други израелци в неопределеност.

„ Трябва ли да рева, тъй като към този момент са мъртви? Трябва ли да се веселя, тъй като може би са хванати, само че към момента са живи? “ сподели Бесораи, лайф коуч и притежател на курорт, който живее във Филипините и е израснал в кибуца Беери. „ Моля се на Бог всеки ден тя да бъде открита жива със фамилията си и всички да се съберем още веднъж. “

Докато Израел отвръща на удара с ракетни офанзиви по цели в Газа фамилиите се борят със знанието, че това може да пристигна с цената на живота на техните близки. Хамас предизвести, че ще убие един от 130-те заложници всякога, когато израелската войска бомбардира цивилни цели в Газа без предизвестие.

Ели Елбаг сподели, че се е събудил в събота от текстови известия от щерка си Лири, 18, която преди малко е почнала военното си образование като армейски наблюдаващ на границата с Газа. Бойци стреляха по нея, написа тя. Минути по-късно известията стопираха. До свечеряване видео, публикувано от Хамас, я демонстрира натъпкана в израелски боен камион, настигнат от екстремисти. Лицето на пленник до Лири беше обезобразено и окървавено.

„ Гледаме телевизия непрестанно в търсене на диря от нея “, сподели Елбаг. „ Мислим за нея от самото начало. През цялото време се чудя дали се грижат за нея, дали я хранят, по какъв начин се усеща и какво усеща. ”

За Израел, локализиране заложници в Газа може да се окаже мъчно. Въпреки че линията е дребна, обект на непрекъснато въздушно наблюдаване и обкръжена от израелските сухопътни и военноморски сили, територията на малко повече от час от Тел Авив остава ненапълно непрозрачна за израелските разследващи организации.

Бойци разгласиха видео на заложниците и фамилиите бяха оставени в мъка, чудейки се за ориста си.

Йоси Шнайдер се бори с паника, откогато членовете на фамилията му бяха отвлечени от кибуца Нир Оз, малко повече от миля от оградата на Газа. Той видя видео на братовчедка си и нейните две дребни момчета, държани за заложници.

„ Това е като необикновено неприятен филм, като призрачен сън “, сподели Шнайдер в понеделник. „ Просто нуждая се от информация дали са живи “, добави той.

Липсва и неговата вуйна, която се нуждае от медикаменти за лекуване на диабета и заболяването на Паркинсон. Откакто фамилията разбра, че са взети за заложници, сестрата на дамата е толкоз ужасена, че е „ като зомби, жива и мъртва по едно и също време “, сподели Шнайдер, сътрудник по недвижими парцели в израелския град Холон.

Външният министър на Израел Ели Коен сподели, че страната се е заела да върне заложниците вкъщи и насочи предизвестие към Хамас, която управлява Газа.

„ Изискваме Хамас да не наранява нито един от заложниците ", сподели той. „ Това военно закононарушение няма да бъде простено. “

Хамас също сподели, че желае освобождението на всички палестински пандизчии в израелските затвори - към 4500 арестувани, съгласно израелската правозащитна група B'Tselem - в подмяна на израелските пленници.

Несигурността тежи тежко и върху фамилиите, които към момента не знаят дали роднините им са били убити, отведени в плен на Хамас или са избягали и се укриват. Томер Нойман, чийто братовчед участва на музикален фестивал покрай границата с Газа и от този момент е липсващ, се надява, че това е последната от трите благоприятни условия.

Братовчедката Ротем Нойман, която е на 25 години и е португалска гражданка, се обадила на родителите си от фестивала, когато чула ракетен изстрел, сподели той. Тя се натрупала в кола с другари, споделиха очевидци, само че избягала, когато се натъкнали на камиони, цялостни с екстремисти. По-късно телефонът й беше открит покрай бетонен заслон.

„ Всичко, което имаме, са частички от информация “, сподели Нойман, който живее в Бат Ям, а град южно от Тел Авив.

„ Това, което в този момент мисля, не е война и не е бомбардировка “, сподели той. „ Всичко, което желаеме, е да знаем къде е Ротем и да знаем какво се е случило с нея и желаеме мир. “

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР