Семействата на бебетата, които бяха разменени след раждането си в

...
Семействата на бебетата, които бяха разменени след раждането си в
Коментари Харесай

Семействата на разменените бебета трябва да платят по 12 000 лв, за да предявят иск в съда

Семействата на бебетата, които бяха разменени след раждането си в столичната АГ болница " Шейново ", би трябвало да платят огромна държавна такса, с цел да могат да предявят иск за обезщетение от болничното заведение в съда.

" Страната, която предявява желае за обезщетение, се натоварва и с разноските по делото. Размерът на държавната такса, която фамилиите би трябвало платят, с цел да започват делото за приемане на обезщетение, е 4% от предявената сума - в тази ситуация 300 000 лв.. Така те би трябвало да дадат по 12 000 лв. държавна такса ". Това обясниха пред bTV юристът на " Шейново " Величка Костадинова и юрист Мария Шаркова, външен съветник на лечебното заведение.

Според Шаркова, поисканото обезщетение от 300 хиляди лв. от всяко семейство е прекомерно високо.

" Това мое мнение идва след разбор и откакто съм прегледала близо 600 каузи в региона на медицинските неточности, както и други каузи, по които са присъждани компенсации за неимуществени вреди. При прегледа открих, че сходна сума е присъждана извънредно рядко в доста малко случаи, и то такива, които са свързани с доста тежки физически увреждания или гибел на дете ", каза тя.

По думите й поради това, че казусът е без аналог, не значи, че би трябвало да се присъди невиждано огромно обезщетение.

" Има немедицински случай, при който е нелегално повдигнато обвиняване, а по-късно полученото обезщетение е 200 000 лв.. Но то е за човек, който е бил арестуван и лишен от независимост с мярка за неотклонение, а последствията за душeвността му са били доста съществени ", разяснява още Мария Шаркова.

Адвокатът на едно от фамилиите с разменените бебета подлага на критика неналичието на надлежно предложение от страна на болничното заведение, откакто за нея сумата от 300 000 лв. е прекомерно огромна. " Очаквах всичко да се позволи непринудено, даже да не бъде за претендираната от нас сума. Но да бъде препоръчано заслужено обезщетение. Родителите привикват с новото бебе. Това се отразява доста трайно на душeвността ", показва юристът.

" Нашият сътрудник и досега не е предявил рекламация в лечебното заведение. В този случай болничното заведение няма по какъв начин допуска какъв би бил действителният размер на обезщетение, още повече да излезе с насрещно предложение на несъществуващо искане за възнаграждение на обезщетение ", разяснява юристът на " Шейново " Величка Костадинова.

" До момента единственото декларирано е искане за възнаграждение на обезщетение от страна на сътрудника Мангъров, който съставлява една от майките и още две лица, които са посочени в настояването. Сумата, която е претендирана, е 300 000 лв.. Публично сътрудника разгласи тази сума, като уточни и период от 10 дни. Не е имало никаква друга връзка сред лечебното заведение и юристите за осъществяване на спомагателна среща ", изясни още тя.

" Ръководството на болничното заведение се срещна с разбора на сътрудника Шаркова и одобри решение разногласието да бъде ориентиран към съда. Няма спънка да се случи съглашение и в самия правосъден развой ", уточни Костадинова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР