Семейства в сирийски лагери молят за дарения в TikTok, а

...
Семейства в сирийски лагери молят за дарения в TikTok, а
Коментари Харесай

TikTok печели хиляди от сирийски семейства, които просят „на живо“


Семейства в сирийски лагери молят за дарения в TikTok, а компанията прибира до 70% от приходите, откри следствие на Би Би Си.

Деца предават онлайн в обществената мрежа в продължение на часове, молейки за дарове с парична стойност. Би Би Си пресмята, че стриймовете печелят до 1000 $ на час, само че хората в лагерите получават единствено дребна част от тази сума.

TikTok отговори, че ще предприеме незабавни дейности против " експлоататорската милостиня ". Компанията съобщи, че този тип наличие не е позволено в нейната платформа и че комисионата ѝ от цифрови дарове е доста по-малка от 70%.

Компанията обаче отхвърли да удостовери точната сума.

По-рано тази година потребителите на TikTok алармираха, че каналите им се пълнят с живи излъчвания на фамилии в сирийски лагери, което провокира поддръжка от някои фенове и опасения за измами от други.

В лагерите в Северозападна Сирия Би Би Си откри, че наклонността се подкрепя от по този начин наречените " медиатори на TikTok ", които дават на фамилиите телефони и съоръжение, с цел да предават онлайн.

Посредниците обявиха, че работят с организации, свързани с TikTok в Китай и Близкия изток, които дават на фамилиите достъп до сметки в приложението. Тези организации са част от световната тактика на TikTok за набиране на участници в излъчвания онлайн и поощряване на потребителите да прекарват повече време в приложението, написа английското издание.

Схема за лъжливо добротворчество

Тъй като логаритъмът на TikTok предлага наличие въз основа на географския генезис на телефонния номер на потребителя, медиаторите споделят, че избират да употребяват английски SIM карти. Те споделят, че хората от Обединеното кралство са най-щедрите донори.

Мона Али Ал-Карим и шестте ѝ дъщери са измежду фамилиите, които ежедневно предават онлайн в TikTok, седейки на пода на палатката си с часове и повтаряйки дребното британски изречения, които знаят: " Моля, харесайте, апелирам, споделете, апелирам, подарете ".

Съпругът на Мона е погубен при въздушен удар и тя употребява живото предаване, с цел да събере пари за интервенция на щерка си Шарифа, която е сляпа.

Подаръците, за които моли, са виртуални, само че костват на феновете действителни средства и могат да бъдат изтеглени от приложението като пари в брой. Зрителите на живото предаване изпращат подаръците - от цифрови рози, струващи няколко цента, до виртуални лъвове, струващи към 500 $, с цел да оказват помощ на нуждаещите се.

„ До 1000 $ на час “

В продължение на пет месеца Би Би Си наблюдава 30 акаунта в TikTok, които излъчват онлайн от сирийски лагери и основава компютърна стратегия за добиване на информация от тях. Тя демонстрира, че феновете постоянно подаряват на всеки акаунт цифрови дарове на стойност до 1000 $ на час.

Семействата в лагерите обаче настояват, че са получавали единствено дребна част от тези суми. Тъй като TikTok отхвърля да заяви какъв брой получава от дарове, Би Би Си организира опит, с цел да наблюдава къде отиват парите.

Репортер от Сирия се свързва с една от организациите, свързани с TikTok, и декларира, че живее в лагерите. Той се снабдява с акаунт и влиза в действително време, до момента в който чиновници на Би Би Си в Лондон изпращат на TikTok дарове на стойност 106 $ от различен акаунт.

В края на живото предаване салдото на сирийския тестови акаунт е 33 $. TikTok е взел 69% от цената на подаръците.

Разказ на медиатор

Хамид, един от медиаторите на TikTok в лагерите, споделя пред Би Би Си, че е продал добитъка си, с цел да заплати за мобилен телефон, SIM карта и Wi-Fi връзка, с цел да работи със фамилиите в TikTok. Сега той предава онлайн с 12 разнообразни фамилии по няколко часа дневно.

Мъжът споделя, че употребява TikTok, с цел да оказва помощ на фамилиите да изкарват прехраната си. Плаща им по-голямата част от облагата, като приспада настоящите си разноски, споделя той.

Подобно на другите медиатори, Хамид споделя, че е подкрепян от " организации за живо предаване " в Китай, които работят непосредствено с TikTok.

" Те ни оказват помощ, в случай че имаме някакви проблеми с приложението. Те отключват блокирани сметки. Даваме им името на страницата, профилната фотография и те отварят акаунта ", сподели Хамид.

Подобни организации, известни като " гилдии за лъчение онлайн " и основани в целия свят, подписват контракти с TikTok, с цел да оказват помощ на основателите на наличие да „ създават “ по-привлекателни предавания онлайн.

TikTok им заплаща комисионна съгласно продължителността на живите излъчвания и цената на получените дарове, оповестиха организациите за Би Би Си.

" TikTok ясно декларира, че на потребителите не е разрешено категорично да желаят дарове, тъй че това е очевидно нарушаване на личните им условия за прилагане, както и на правата на тези хора ", сподели тя.

Какви са разпоредбите в обществената мрежа?

Правилата на TikTok гласят, че би трябвало да имате 1000 почитатели, преди да можете да предавате онлайн, не би трябвало да отправяте директни претенции за дарове и би трябвало да " предотвратявате увреждането, застрашаването или употребата " на малолетни лица в платформата.

Но когато Би Би Си употребява системата в приложението, с цел да рапортува за 30 акаунта с деца, които просят, TikTok декларира, че в нито един от случаите не е имало нарушаване на разпоредбите.

След като Би Би Си се свързва непосредствено с TikTok за коментар, компанията е забранила всички сметки.

В изказване се споделя: " Дълбоко сме загрижени от информацията и изказванията, които ни бяха показани от Би Би Си и предприехме бързи и строги дейности. Този вид наличие не е разрешено в нашата платформа и ние в допълнение ускоряваме световните си политики по отношение на употребата на просията. “

Според аналитичната компания Sensor Tower TikTok, най-бързо разрастващото се приложение за обществени медии в света, е осъществило повече от 6,2 милиарда $ брутни доходи от разноски в приложението от стартирането си през 2017 година

Би Би Си се обърнаla към няколко благотворителни организации, работещи в Сирия, с цел да поддържат фамилиите в лагерите като опция на печеленето на пари от предаването онлайн в TikTok.

Британската медия обаче напомня, че за доста хора в лагерите има малко благоприятни условия за печелене на пари, с изключение на да ги изкарват по сходен метод онлайн. Стотици фамилии не престават да предават онлайн в платформата, а множеството от дарените пари към момента отиват в TikTok.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР