Семейства на войници, убити при бомбения атентат на Abbey Gate в Афганистан, изискват отговорност в емоционални свидетелства

...
Членове на семействата на 13-те американски военнослужещи, убити преди две
Коментари Харесай

Членове на семействата на 13-те американски военнослужещи, убити преди две години при бомбардировката на Abbey Gate по време на изтеглянето на САЩ от Афганистан, поискаха отчетност и отговори от администрацията на Байдън във вторник в емоционални свидетелства за изтеглянето и техните загуби.

„Джаред, Дейвид, Никол, Тейлър, Райън, Хънтър, Райли, Дилън, Карийм, Джонани, Умберто, Макс и Дейгън не са просто жертви на войната“, Джаклин Шмитц, майката на капрала от морската пехота. Джаред Шмитц, каза на кръгла маса във вторник, свикана от републиканския председател на Камарата на външните работи Майк Маккол. „Те са синове и дъщери, братя и сестри, които бяха пионки в някакъв дневен ред и ние заслужаваме известна информация и сътрудничество от всички политически партии. Може да не е лесно или според вашия специфичен график или дело, но нито едно от тези неща не беше за всички нас, докато не се случи.

Родителите на няколко от 13-те убити, седнали около масата, разказаха лични разкази за това кои са били децата им преди самоубийствения атентат на 26 август 2021 г., който уби 11 морски пехотинци, един санитар от ВМС и един войник заедно с повече от 170 афганистански цивилни . Бомбардировката дойде дни след бясно изтегляне от Афганистан, в което военнослужещи от САЩ и съюзнически военни членове работеха за евакуиране на цивилни от международното летище Хамид Карзай. Това беше най-смъртоносният ден за американските войски в Афганистан от около десетилетие.

Във вторник семействата поискаха президентът Джо Байдън да каже имената на загиналите си синове и дъщери и да „поеме отговорност“ за оттеглянето.

Кръглата маса се проведе броени дни след двегодишнината от атентата. В момента Конгресът е във ваканция през август.

Коментарите на семействата идват месеци след като администрацията на Байдън публикува обобщение на констатациите от преглед на действията на цялата администрация относно оттеглянето.

Резюмето до голяма степен хвърли вината за трудностите, изпитани по време на изтеглянето, върху администрацията на Тръмп и призна някои научени уроци по отношение на евакуациите. Прегледът на Държавния департамент след действието обаче предложи по-остро порицание на решенията, взети от администрацията на Байдън, които доведоха до хаотичното оттегляне.

Самолет на ВВС на САЩ излита от летището в Кабул на 30 август 2021 г. Самолет на ВВС на САЩ излита от летището в Кабул на 30 август 2021 г AAMIR QURESHI/AFP/Getty Images

Министерството на отбраната не е публикувало некласифицирана версия на своя преглед след действието, но е публикувало официалното разследване на Централното командване на САЩ за бомбения атентат на Abbey Gate, което включва показания под клетва от повече от 100 свидетели.

Говорителят на Пентагона Бриг. Генерал Пат Райдър каза в изявление във вторник, че Министерството на отбраната е „вечно благодарно“ за службата и саможертвата на 13-те военнослужещи, убити при „трагичния бомбен атентат в Abbey Gate“.

В изявлението се казва още, че разследването на CENTCOM е „всеобхватно, достоверно и окончателно разследване“ на атаката и че бомбардировката „не може да бъде предотвратена, без да се влоши мисията за максимизиране на броя на евакуираните, а лидерите на място са следвали правилното мерки и процедури“.

Оттеглянето на САЩ се превърна във фокус на републиканците в Конгреса, след като взе мнозинството в Камарата през 2022 г. Комисията по външните работи на Камарата проведе множество изслушвания относно изтеглянето от Афганистан и МакКол обеща във вторник „да не отстъпи от това разследване“.

Демократът Маделин Дийн от Пенсилвания, която също присъства на кръглата маса във вторник, изрази съболезнованията си към семействата във вторник, като каза, че е „факт, че краят“ на войната в Афганистан „беше унищожително сърцераздирателен“.

„Трагична терористична бомба, откъснала толкова много цивилни там, както и нашите военнослужещи, вашите близки“, каза Дийн. „Все пак беше необходимо тази война да бъде прекратена. Знаем, че поредица от решения на множество администрации сложиха край на тази война. Много трагичен край.”

В изявленията си във вторник членовете на семейството твърдяха, че са били излъгани от военни и служители на администрацията на Байдън, които според тях са избягали от отговорност за оттеглянето. Те също поискаха допълнително разследване на случилото се по време на изтеглянето и един баща поиска разследване на Байдън, министъра на отбраната Лойд Остин и държавния секретар Антъни Блинкен.

„Това, което се случи в Кабул, можеше да бъде предотвратено, избегнато и никога не трябваше да се случва“, каза майката на Ланс Cpl. Карийм Никуи, Шана Чапъл, каза в писмо, прочетено във вторник от републиканския представител Брайън Маст. „Когато знаеш, че си виновен, че си направил нещо нередно, не говориш за това и ако те хванат, обвиняваш някой друг. Точно това направи Байдън в продължение на две години.“

По време на кръглата маса МакКоул прочете на глас изявление от председателя на Обединения комитет на началник-щабовете генерал Марк Мили, в което се казва, че „ние дължим всичко на тези семейства от Златна звезда“.

„Дължим им прозрачност, дължим им честност, дължим им отчетност, ако е необходимо. Дължим им истината за случилото се с техните близки“, каза Мили, според изявлението, предоставено на CNN.

„Това е лично нещо за всички нас в униформа“, каза той. „Не харесваме случилото се в Афганистан. Не харесваме резултата от Афганистан. Дължим го на семействата да се грижим за тях. Техните жертви не бяха напразни.“

Множество родители обаче казаха, че не смятат, че все още са научили пълната истина за случилото се с техните синове или дъщери. Няколко посочиха предишни показания от морски пехотинец, който е бил разположен на същата мисия и е ранен при бомбения атентат на Abbey Gate, сержант от морската пехота. Тайлър Варгас-Андрюс.

Варгас-Андрюс каза по-рано на комисията по външни работи на Камарата на представителите, че той и други морски пехотинци вярват, че са видели човека, който в крайна сметка ще детонира бомбата в Abbey Gate, и след като са поискали разрешение да стрелят, никога не са получили отговор.

„Ясно и просто, бяхме игнорирани“, каза Варгас-Андрюс през март. „Нашата експертиза беше пренебрегната. Никой не понесе отговорност за нашата безопасност.

„Как може да бъде приемливо, че нашите снайперисти не могат да получат незабавен и точен отговор от своя командващ офицер в такъв решаващ момент?“ бащата на Lance Cpl. Шмиц, каза Марк Шмиц на кръглата маса във вторник.

Семействата в крайна сметка призоваха за каквато и да е промяна, която да гарантира, че никое друго семейство не издържа това, което имат.

„Съединените американски щати отново ще бъдат призовани да евакуират и спасят уязвими групи от хора“, каза тъщата на морския сержант. Никол Джи, Кристи Шамблин, каза. „Моля, помогнете ни да направим положителни промени, така че да не се налага да гледаме как друг родител преминава през ада, в който ние вървим.“

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР