Семейните промени, особено разводът, могат да бъдат трудни не само

...
Семейните промени, особено разводът, могат да бъдат трудни не само
Коментари Харесай

Как да кажем на детето за … развода?

Семейните промени, изключително разводът, могат да бъдат сложни освен за възрастните, само че и за децата. Както и всяка смяна, този житейски стадий изисква сензитивен и виновен метод, когато става въпрос за обяснение на аргументите и помагане на децата да се оправят с новата действителност. В идната публикация, ще разгледаме някои от методите, по които родителите могат да обяснят развода на децата си и по какъв начин да подкрепят техните прочувствени потребности.

Разбиране на страстите на децата
Преживяването на бракоразвод може да бъде извънредно мъчно за децата, които постоянно се усещат комплицирани, уязвими и загрижени. Първата стъпка в обясняването на развода е да се съобразите с техните прочувствени потребности и да ги насърчите да споделят възприятията си. Приемете техните страсти като годни и им предоставете поддръжка.

Открита и почтена връзка
Важно е да бъдете открити и почтени при обясняването на аргументите за развода. Използвайте явен и понятен език, подобаващ за възрастта на детето. Избягвайте обвързани изрази, които биха могли да доведат до комплициране. Например, избягвайте обвинявания и рецензия към другия родител.

Примери за пояснение:
За по-малки деца (3-6 години):
" Мама и баща към този момент няма да живеят дружно. И това не е поради теб. Все още те обичаме доста и ще те дарим с обич и внимание, както преди. Просто в този момент ще живеем на разнообразни места. "

За по-големи деца (7-12 години):
" Решихме се с мама (или татко) да живеем настрана. Имаме някои разлики, които мъчно можем да преодолеем дружно. Важното е, че те не си отговорен и те обичаме, както постоянно. "

За младежи:
" Разбирам, че това може да бъде мъчно за теб. Искаме да се уверим, че разбираш, че разводът не значи завършек на нашата грижа за теб. Не се разбираме добре и взехме решение да продължим разграничени, само че това не трансформира отношението ни към теб "

Стабилност и рутина
Съхраняването на непоклатимост в живота на детето е от значително значение. Постарайте се да поддържате познатите им рутини и интензивности. Това ще им даде възприятие на сигурност и непоклатимост във време на промени.

Професионална помощ
В случай че децата изразят компликации в оправянето с развода, е добре да потърсите помощ от професионален съветник или терапевт. Те могат да дават нужната поддръжка и принадлежности за справяне с прочувствения стрес.

Обясняването на развода на децата изисква неприкритост и обич. Споделянето на страсти и поддържането на непоклатимост са основни фактори за сполучливата акомодация на децата към новата обстановка. Всеки случай е неповторим, само че с верния метод и поддръжка, децата могат да израстнат мощни и устойчиви, даже в условия на фамилни промени.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР