СЕМ се провали в първия си опит да избере нов

...
СЕМ се провали в първия си опит да избере нов
Коментари Харесай

Провал на първия опит за избор на нов директор на БНТ

СЕМ се провали в първия си опит да избере нов общоприет шеф на Българска национална телевизия.

Нито един от осемте претенденти не съумя да събере три гласа при първия тур на гласуването - чака се вотът да се повтори малко по-късно през днешния ден. В 12:50 ч. членовете на регулатора още веднъж ще опитат да излъчат шеф.

За Емил Кошлуков гласоподава единствено Галина Георгиева, а срещу бяха 4 души.

За Венелин Петков гласоподава Пролет Велкова - нито един не беше срещу, а 4 души гласоподаваха " въздържал се ".

За Ирина Величкова гласоподава единствено Симона Велева, с два гласа срещу и два гласа въздържал се.

Нито един от останалите петима претенденти за поста не получи номинация.

Габриела Наплатанова реши да се въздържи от избор, макар че би желала да гласоподава за Венелин Петков. Наплатанова съобщи, че би подкрепила Венелин Петков в избора поради неговата " блестяща презентация " и проекта му да възпре натиска от страна на страната и възобновяване на журналистическата мощ на Българска национална телевизия. Наплатанова подсети, че се познава с Петков от 20 години като някогашни фрагменти на bTV и изрази увереност, че той ще може да подсигурява независимостта на публичната медия, само че разгласи, че няма да взе участие във вота, с цел да няма спекулации за спор на ползи.

Галина Георгиева застава зад концепцията на Емил Кошлуков, тъй като " изискуем сигурност и непоклатимост на Българска национална телевизия ". Георгиева е единственият член на по-ранния състав на Съвет за електронни медии, тя беше излъчена от парламентарната квота в 44 Народно събрание, препоръчана от Вежди Рашидов и определена с гласове от ГЕРБ и Движение за права и свободи.

Пролет Велкова ще гласоподава за Венелин Петков поради " добре сложени цели, смели, само че не и неосъществими ".

Симона Велева се разгласи за съществени законодателни промени в Българска национална телевизия, с цел да се промени порочния метод на финансиране и взаимозависимост. Тя разяснява, че е открила липса на надзор в изразходването на средства при актуалното ръководство и предложи усилване на ролята на управителния съвет или избор на контролен съвет на малкия екран.

Велева изиска Съвет за електронни медии да вземе решение още през днешния ден, като се разгласи за " разговор и компромис " с останалите членове - оказа се, че нейният любимец е Ирина Величкова, само че гласуването за нея при към този момент дадените гласове за Петков и Кошлуков би провалило вота незабавно. Велева разгласи, че " на този стадий " Венелин Петков няма поддръжката ѝ, само че е подготвена да направи компромис.

Последната дума има Соня Момчилова - ръководител на Съвет за електронни медии. Кошлуков няма да може да разчита на нейния глас. Венелин Петков обаче също беше неодобрен съществено от нея. Момчилова разгласи, че не е видяла подобаващ шеф за Българска национална телевизия през последните два дни и реши да се въздържи.

" Говорила съм доста за Емил Кошлуков - знаете какво мисля за него и неговия професионализъм, за неговия " противоречив " обществен имидж, само че ние сме жури и следва да отчетем и това, което той ни показа. В Съвет за електронни медии следим ежедневно всичко, което се случва в Българска национална телевизия. Не можем да не отчетем и това, което е положително, прогресивно и ново. Но аз няма да поддържа Емил Кошлуков, не бих могла ", сподели тя.

Колкото до Венелин Петков:

" Аз не мога да приема, че публичната телевизия може да бъде ръководена като държавна компания и Съвет за електронни медии не е ръб на шефовете. Няма по какъв начин шеф на Българска национална телевизия да не носи отговорността и да не поема тежестта на решенията, които ще взима. Този корпоративен и мениджърски метод ми е непознат. Този " латентен исполин ", както той назова Българска национална телевизия, в случай че не се разсъни уместно, може да провокира катаклизми, които не са по силите на Венелин Петков. Не ми хареса и стремежът да се опитваме да наподобяваме международните и европейските модели. Мисля, че 60-годишната традиция на Българска национална телевизия би трябвало да ни отведат в пресечна точка на модерност и обичаи, която се назовава социална задача. Не можах да припозная Венелин Петков като " мисионер ", сподели тя.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР