СЕМ няма средства да върши основната си работа, а какво

...
СЕМ няма средства да върши основната си работа, а какво
Коментари Харесай

Бетина Жотева: СЕМ няма средства да изпълнява основните си задачи

СЕМ няма средства да прави главната си работа, а какво остава за спомагателна. Няма да можем да следим медиите по време на изборите . За това предизвести ръководителят на Съвет за електронни медии пред BTV.
Това е следващият опит на Жотева да изясни, че работата на контролния орган е застрашена поради незадоволително финансиране. Основните проблеми - ниски заплати, липса на фрагменти, амортизирана техника.
 Нов закон за медиите може да пази ръководещите от бъдещи гейтове Нов закон за медиите може да пази ръководещите от бъдещи гейтове
В разгара на " Апартаментгейт ", който потегли от журналистически следствия, ръководещите оповестиха, че пишат нов медиен закон, който да...
Този път положението на Съвет за електронни медии влезе в д за в България на Европейска комисия, който за пръв път следи и свободата на медиите в страните - членки.
В него за Съвет за електронни медии е записано: " Широко прието е обаче, че Съвет за електронни медии не разполага с запаси, с цел да извършва ефикасно дилемите си и е финансово подвластен от страната за даването на нужния запас ".
" Всичко в отчета на Европейската комисия по отношение на метода, по който се финансира Съвет за електронни медии е правилно, разяснява Жотева. " Последните години съветът се е трансформирал в един преходен орган, който към този момент не може да си извършва отговорностите и по закон . Ние не можем да следим малките екрани и радиата, и да ги направляваме, тъй като нямаме техническата опция за това “, добави тя.
От Съвет за електронни медии се изпратили през август писма да ръководителя на Народното събрания Цвета Караянчева, до премиера Бойко Борисов, до финансовия министър молба за помощ за обезпечаване на нужната техника. Предупредили са, че няма да могат да следят медиите дали съблюдават закона по време на избори. Реакция обаче не е последвала от нито една институция.
„ Ние не можем да вършим записи, с цел да забележим какво се случва в ефир. Молим малките екрани да ни дадат запис, с цел да ги глобяваме “, изясни ръководителят на Съвет за електронни медии.
 АЕЖ: Несвободата на медиите у нас към този момент е интернационална тематика АЕЖ: Несвободата на медиите у нас към този момент е интернационална тематика
Темата за медиите у нас към този момент е интернационална. Така счита Мария Черешева от Асоциацията на европейските журналисти(АЕЖ), предава БНР. Пре...
Свободата на медиите и властта, прозрачността на благосъстоятелност - са два от главните проблеми за медийната среда в България, приет в отчета на Европейска комисия.

" Дебатът дали политици да имат медии или не в Европейски Съюз не се е състоял още, т.е. в Европейски Съюз се разчита към момента на някаква съвет ", разяснява Жотева.
" Ние може би сме единствената страна - членка, която има закон за медиите. Ние имаме закона, имаме указател. Трябва да проверим по какъв начин се съблюдава този закон ", изясни тя.
" В момента има единствено една страна в Европейски Съюз, в която категорично се споделя, че политици не могат да имат медии и това е Малта. В другите - няма такива закони, респективно - могат ", разяснява още Жотева.
 Икономист се присмя на ГЕРБ за изказванието, че нямат медии Икономист се присмя на ГЕРБ за изказванието, че нямат медии
Очаквано, отчетът на Европейска комисия за нашето господство на закона е пагубен: - няма прогрес с корупцията по върховете на властта - глух...
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР