Селскостопанската продукция трябва да нарасне от два до три пъти

...
Селскостопанската продукция трябва да нарасне от два до три пъти
Коментари Харесай

Заместник-министър Неков: Около 1 млрд. тона почва се отмиват от ерозия, което води до загуба на селскостопанска продукция в размер на 1,25 млрд. евро годишно

Селскостопанската продукция би трябвало да нарасне от два до три пъти в идващите 40 години

Всяка година в Европейски Съюз към 1 милиард тона почва се отмиват от ерозия, което води до загуба на селскостопанска продукция в размер на 1,25 милиарда евро годишно. Почвите страдат също от понижаване на органичните субстанции, замърсяване, загуба на биологично многообразие, засоляване и други. Това съобщи заместник-министърът на земеделието Момчил Неков при присъединяване си в Световния конгрес за храни и земеделие, който се организира под егидата на Джем Йоздемир, федерален министър на прехраната и земеделието. Според него е открито, че изгодите от възобновяване на почвата са 10 пъти по-високи от разноските по вдишване на последствията от деградирана почва или липса на почва, т.е. вложението в попречване на деградацията на земята и възобновяване на почвата има сериозен стопански резултат.

„ Селскостопанската продукция би трябвало да нарасне от два до три пъти в идващите 40 години “, осведоми аграрният заместник-министър. И посочи, че това ще е належащо, с цел да бъде изхранено възходящото население на света, демонстрират научните прогнози и ще бъде същинско тестване, поради обстоятелството, че ресурсите са лимитирани. По думите му към тези провокации би трябвало да се прибавят и компликациите свързани с бързо настъпващите климатични промени.

Заместник-министър Неков добави още, че в България все по-успешно се ползват устойчиви технологии при развъждане на зърнени и механически култури посредством усвояване на въглерода в почвата, които защищават почвата от ерозия, водите от замърсяване, усъвършенстват биологичното многообразие и биологичната интензивност. Поглъщането на въглерода и съхранението му в почвата се реализира като се употребяват цялост от положителни аграрни практики, по-голямата част от които изследвани за тази цел и приспособени за българските почви. „ Трябва да имаме поради, че преходният интервал от стандартни обработки към описаната технология не е къс (отнема към 5 години) “, акцентира Неков. Той добави още, че се изискват нови познания, образования, частична замяна на инвентар, по тази причина от извънредно значение е финансовата помощ по агроекологичните ограничения, която ще помогне на земеделските производители да преминат към тези консервационни способи.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР