Селската фурна, намираща се в с. Свежен, е оставена в

...
Селската фурна, намираща се в с. Свежен, е оставена в
Коментари Харесай

Селска фурна тъне в разруха - свеженци и приятели я спасяват СНИМКИ

Селската фурна, намираща се в с. Свежен, е оставена в саморазруха.

Жители и другари на село Свежен, Пловдивска област, се сплотяват с вярата да спасят селската фурна. Към днешната дата постройката е изоставена без никаква грижа, покривът е пропаднал, прозорците зеят, лястовиците си вършат гнезда в пространствата и се чака фурната да се саморазруши.

Сградата е продадена преди 5 години посредством конкурс с изискване да проработи като фурна. Само преди дни срокът за стартиране в употреба е завършил дефинитивно, а за тези 5 години фурната просто е оставена да се саморазруши. Катя Тосева споделя, че в последна сметка се чака кметът да сложи въпроса за фурната пред Общински съвет Брезово, откакто тя е изпращала писма до него, пускала е сигнал до Областния шеф на Пловдив, водела е и дело в съда, което е спечелила.



За да откри по-голяма поддръжка и съидейници при внасянето на настояването към Общински съвет Брезово, да вземе решение да се скапе Договор №42 за продажба на фурната в с. Свежен, заради несъблюдение на контракта, Катя основава онлайн петиция -

" Там ни е последната вяра – Общинският съвет да вземе решение да се скапе контракта заради несъблюдение. Събраните подписи от петицията, ще ги разпечатаме и ще ги предоставим на Общински съвет Брезово, като мощен мотив да вземе решение да се скапе контракта заради несъблюдение. Това е последният ни късмет да спасим фурната и сме длъжни да го използваме! ", написа Тосева във Facebook.

На фотосите ще видите по какъв начин наподобяват през днешния ден остарялата пещ за самун, старите казани за тестото, масата и рафтовете за хляба, останали от преди половин век. Фурната е доста забавна и с това, че вътре в нея, зад пещта се намира и помещението на селската баня - една доста забавна и интелигентна енергийно ефикасна композиция, основана от нашите предци с доста мисъл и грижа за общото богатство. Всичко си стои към момента непокътнато.

" От изключителна значимост е да запазим този парцел за селото. ", безапелационна е Катя Тосева.

" Баба ми дядо ми/ светла им памет!/ бяха хлебари в тази фурна, преди доста години, годините на моето щастливо детство. И до през днешния ден не съм не запомнила уханието на преди малко изпечения самун от бяло и видове брашно и това ми носи сладостно чувство. Като видях фотосите ме превзеха и горест и яд по едно и също време, поради скъпите ми мемоари, и заради обстоятелството, че в това наше благо Отечество, не се търси наказателна отговорност за безстопанственото отношение. ", разяснява обстановката Тонка Мичева.



Село Свежен (Аджар) е чудно красиво село в Сърнена Средна гора, с доста богата и славна история, архитектурен резерват, потънало в живописна чиста природа и с огромен необработен капацитет. През последните години селото ни умира. От 100-те достоверни остарели къщи - монументи на културата, са останали към половината. Фурната е една от дребното останали (2-3) публични здания на селото и би могла да способства доста за развиването му, в случай че се употребява рационално.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР