Село Церово е пример за успешен модел на съжителство между

...
Село Церово е пример за успешен модел на съжителство между
Коментари Харесай

Церово отстоява себе си в тези мъчителни времена

Село Церово е образец за сполучлив модел на общуване сред българи и роми, проявяващ, че единствено посредством толерантност може да има прогрес по нашите земи, съобщи кореспондентът на БГНЕС от района.

Вместо омразата и разделянето, което ни е превзело през последните години, жителите на това малко селце в Пазарджишкия край потвърждават, че единствено обединени хората могат преминат през сложните времена.

В селото, намиращо се в община Лесичово, няма разлика сред българи и роми, никой не се интересува от какъв генезис си. Смесените бракове са постоянно събитие.

В Церово сега има към 450 гласоподаватели. Преди години от община вземат решение да закрият локалното учебно заведение, с цел да остане учебното заведение в по-голямото село Лесичово, което е и общински център. Местните поданици се възпротивили и отстоели правото да имат лично начално учебно заведение, което се посещава сега от към 40 деца. Така те още един път посочили, че въпреки и поданици на малко от село са доста повече почтени да бъдат жители от някои други.

Основният занаят на локалните поданици и земеделието. Земята им е богата и плодородна, на нея порастват доста плодове и зеленчуци. Отглеждат се череши, грозде, домати, алена капия.

Производителите от Церово могат да бъдат видяни по огромните софийски пазари, където повече от 20 години оферират своята вкусна продукция.

За страдание, напоследък става все по-трудно да се изхранваш със земеделие.

„ Не ни излиза сметката “, споделиха пред кореспондента на БГНЕС локалните.

Иначе Церово не е запуснато, къщите и дворовете са стегнати.

Интересуваме се по какъв начин ще се отопляват през зимата. 80% от жителите декларират, че ще употребяват за задачата на дърва, само че не са по никакъв начин малко и тези, които са на климатици. „ Когато се прибереш вечер към 19.00-20.00 часа, няма по какъв начин да запалиш печката “, съобщи различен локален гражданин.

Въпреки предстоящата тежка зима в Церово не губят оптимизъм, даже и някой да закъса, той знае, че може да разчита на своите съселяни. Със своя метод на живот и държание те изпращат обръщение на цялата страна, че единствено обединени и толерантни можем да излезем от идните неволи. /БГНЕС
Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР