Село Лийг е идилично местенце недалеч от бреговете на Мозел.

...
Село Лийг е идилично местенце недалеч от бреговете на Мозел.
Коментари Харесай

Чудото от Лийг - в това германско село няма коронавирус

Село Лийг е идилично местенце близо до крайбрежията на Мозел. Грижливо реставрирани остарели къщи, пожарна и главно учебно заведение, внушителна черква в центъра - Лийг не се разграничава доста от останалите 30 000 села в Германия.

Но 400-те поданици на Лийг към този момент са влезнали в историята: всичко звучи толкоз необикновено, че към този момент се приказва за " чудото от Лийг ". В Германия от началото на пандемията с ковид са се заразили 3,25 милиона души, а в дребното село в провинция Райнланд-Пфалц - нито един. И то освен с днешна дата - в селото не е открита нито една болест от началото на пандемвията до момента. Сякаш то е под един тип стъклен капак.

" Досега имахме необикновен шанс. Вероятно имаме ангел-хранител, който споделя - ще опазим това село ", споделя кметът Хайнц Цилес.

" Чудото от Лийг " като медиен театър

От две седмици телефонът на Цилес не стопира да звъни. Когато локалният вестник за първи път написа за " чудото ", никой не допуска каква медийна лавина ще провокира обявата. Оттогава насам непрекъснато постъпват запитвания от кореспонденти, които желаят да знаят по какъв начин по този начин Лийг се оправя по-добре от другите? Каква е тайната рецепта - с изключение на шанса?

" Ние сме доста сплотена община, има доста доброволци, които са подготвени да откликнат незабавно. Гледаме на себе си като на екип и работим взаимно ", споделя Цилес. През зимата младежите се организирали, с цел да пазарят за възрастните, а и непрекъснато им оказвали жестове на внимание - наглеждали ги, оставяли им по някой дребен подарък. Родителите на децата от главното учебно заведение пък събрали пари, с цел да купят два филтъра за филтриране на въздуха.

" Политиците са по огромните думи, а ние сами сме се заели с това, което е належащо ", споделя гордо кметът. Хората в селото се познават и се грижат един за различен. Но въпреки и тук да няма нито един случай на болест, на никого и през разум не му минава да твърди, че вирусът не съществува.

" В Лийг няма нито един човек, който да отхвърля съществуването на вируса ", твърди Цилес. " Хората съблюдават разпоредбите, рационални са и са дисциплинирани. Наясно са, че пандемията е голяма покруса. "

Макар, че 90 % от популацията на Лийг пътуват всекидневно за работа отвън селото, то и досега не е наранено от болестите. Трябва да останем на нула, гласи една футболна мъдрост - играта може да се завоюва единствено в случай че съперникът не е вкарал нито един гол. Хората в Лийг са трансформирали това в свое мото.

Къщите за посетители остават затворени

Мартин Вайл е един от жителите на селото. Той има четири къщи за посетители. Обикновено туристите идват, привлечени от опциите за екскурзионни обиколки и за езда, както и от близостта на най-красивия провесен въжен мост в Германия. Но от 2-и ноември 2020 Вайл няма право да приема туристи - такива са условията във времената на пандемия.

" От една страна къщичките са идеалното място за почивка - можем да приемем гостите без проблеми и без контакти. Но от друга се запитвам - желаеме ли тук да дойдат на отмора хора от някой район с доста болести? ", споделя хотелиерът.

В селото към този момент има и опция за тестване

Междувременно в локалната спортна зала има и благоприятни условия за гарантиране на " нулевите " попадения. В тази зала локалните хора могат един път седмично сред 15 и 17 часа да се тестват за Ковид-19, няколко минути по-късно резултатът им е подготвен. Всичко е проведено от локалната пожарна команда, отпред с Даниел Платен.

Кметът Хайнс Цилес, пожарникарят Томас Викерт и хотелиерът Мартин Вайл

" Когато хората схванаха за тази опция, реагираха изцяло позитивно. Никой не сподели, че няма да се възползва, тъкмо противоположното. Хората са удовлетворени, че имат център за тестване на място ", споделя Платен.

Кметът Цилес към този момент има концепция какво да направи, в случай че нулевата степен на болест се резервира докрая на лятото. " Ако го реализираме в действителност - да минем без болести през пандемията - ще създадем голям селски празник. "

Текстът е оповестен

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР