Село Голяма Желязна до Троян се очаква да се превърне

...
Село Голяма Желязна до Троян се очаква да се превърне
Коментари Харесай

Историята на „Шарена задруга“: Село до Троян се превръща в кулинарен и занаятчийски център

Село Голяма Желязна до Троян се чака да се трансформира в кулинарен и занаятчийски център. Преди три години, малко след табелата на село Голяма Желязна и зад зелените шубраци на порутен дувар, няколко запалянковци откриват полуразрушените коридори на остаряло учебно заведение. 

И се сплотяват в своята „ Шарена задруга “ в името на един по-различен учебен център с бъдеща кулинарна академия и занаятчийско учебно заведение.

Как Росица Мутафчиева и Юри Стайков основават самодейността „ Шарена задруга “?

„ Всъщност ние се загубихме в региона. Семейно се разхождахме и търсихме язовир, вода и някъде, където да седнем, да си починем. Съвсем инцидентно влязохме в Голяма Желязна. За да стигнеш до язовир Сопот, се минава през Голяма Желязна, тъй че влязохме в селото и попаднахме на това прелестно учебно заведение. Много добре си спомняме по какъв начин то се яви пред нас. Беше един прелестен безоблачен ден. То светеше “, спомня си Росица Мутафчиева.

Снимка: bTV

„ Изоставено учебно заведение. Децата като че ли си бяха тръгнали ей по този начин от чиновете. Навсякъде имаше надписи по дъските, – задания, фрази и така нататък Имаше тетрадки, учебници, карти, всевъзможни образователни пособия. Беше малко тъжно. Всъщност не малко - беше тъжно “, добави Юри Стайков.

Снимка: bTV

„ В началото е имало доста деца в региона. Богато село е било и по тази причина са желали да построят едно впечатляващо учебно заведение. Цар Борис е минал тогава из района и е попаднал на градежа. Впечатлен от този градеж, е споделил на хората от селото, че ще поддържа тази самодейност и те, очаровани от това, са впрегнали безусловно всички майстори от района – дърводелци, дърворезбари, въобще строители, с цел да построят учебното заведение оптимално бързо “, добави Росица.

Снимка: bTV

А след идните дълги ремонтни действия учебното заведение ще посрещне още веднъж възпитаници.

Снимка: bTV

Проектът е доста просторен. Предвижда се едно кулинарно, едно занаятчийско учебно заведение, интернат, който ще е за учениците, и учителска къща. И двете учебни заведения ще са интернационалните.

Снимка: bTV

Екипът на „ Шарена задруга “ към този момент наброява над 40 души. Хора, които са експерти в занаятите и в кулинарията, които имат отношение към плана.

Снимка: bTV

„ Смисълът е в това да оставим нещо след нас. Смисълът е в това да дадеш познание. Смисълът е в това да продължиш обичаи и да окажеш помощ на можещите да се развиват като занаятчии, кулинари, да се продължат техните познания и умения и да се предадат нататък. Какво по-хубаво от това? В никакъв случай не съжаляваме. Това беше едно от-най хубавите неща, които сме стартирали “, сподели още Росица.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР