Селекционери от европейски научни центрове търсят идеалния домат. За каузата

...
Селекционери от европейски научни центрове търсят идеалния домат. За каузата
Коментари Харесай

Учени търсят идеалния домат

Селекционери от европейски научни центрове търсят идеалния домат. За идеята са привлечени и родни учени по европейски план HARNESSTOM. В България дейностите се координират от доцент доктор Иванка Тринговска от Института по зеленчукови култури „ Марица “ - Пловдив.

Целта на плана е да се подобрят сортовете домати, като специфичен акцент се слага върху сензорните и гастрономическите качества на потребния зарзават. Основно предизвикателство е да се ускори прехвърлянето на познание и материали от научните центрове към производителите и консуматорите. В тази връзка през идващите няколко години ще се провеждат разнообразни действия по така наречен „ градска просвета “ и „ партньорска селекция “, където семена и разсад от подбрани сортове домати ще се популяризират към фермери, кулинари и жители.

Дейностите започват с онлайн анкета, която има за цел да разбере желанията на потребители, фермери и кулинари във връзка с характерностите, които „ идеалният “ домат би трябвало да има. Анкетата ще разреши съвършеният зарзават да се проектира за необятна обща приложимост, както и да се проучат и някои частни случаи. Анкетата е преведена на осем езика, в това число и на български, и се популяризира в разнообразни райони на света - от Средиземноморието до Югоизточна Азия. Проучването ще бъде интензивно до края на януари 2022 година

То ще послужи за идентифициране на значимите за другите домати характерности, като интегрира потребностите на разнообразни групи - от фермери до консуматори. Ще се дефинират и особеностите, свързани с разнообразни райони и култури. Резултатите ще разрешат да се разбере какво се харесва в един домат, а това ще насочи селекцията на сортовете в тази тенденция. За да участвате в анкетата, последвайте линка: http://harnesstom.eu/en/survey.html.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР