Световно първенство за жени: Влатко Андоновски казва, че „не е подходящият момент“ да се поставя под въпрос мисленето на САЩ

...
Селекционерът на САЩ Влатко Андоновски защити отбора си от критики
Коментари Харесай

Селекционерът на САЩ Влатко Андоновски защити отбора си от критики преди елиминационния сблъсък от 1/8 на Световното първенство за жени срещу Швеция, като каза пред репортери в събота, че не смята, че е „правилният момент“ да поставя под въпрос техния начин на мислене.

„За да може някой отново да постави под съмнение стандартите, манталитета, начина на мислене на този отбор след всичко, което правят, първо, не мисля, че е подходящият момент за това и, второ, не мисля, че е правилното нещо, тъй като добре,” каза той преди решаващия мач в неделя в Мелбърн, Австралия.

„Те продължават да повишават стандартите от ден на ден и по отношение на конкуренцията и всичко, което се случва, искам да кажа, че искаме да издухаме пет гола на всеки отбор, кой не иска да направи това, нали? Но тези резултати ги няма. Искам да кажа, че няма да се случат.

Бивши играчи и експерти критикуваха САЩ след неудовлетворителното им представяне досега на тазгодишното Световно първенство за жени. Поражението от Португалия, което би довело до катастрофално отпадане в груповата фаза, беше избегнато само когато късен португалски опит за гол рикошира в гредата в мач, завършил наравно, осигурявайки напредъка на защитаващия титлата си към фазата на елиминациите .

„Приемаме факта, че можехме да отпаднем, ако топката удари напречната греда, удари и гредата от другата страна, нали?“ Андовски добави преди решителния мач в неделя.

„Фактът, че сме вътре, добре, имахме късмет в момента и продължаваме напред. Така че сега правим всичко възможно, за да не се случи същата ситуация.

Той продължи: „Ние се подготвяме възможно най-добре, за да осигурим успех и да отговорим на очакванията на всички. Но преди всичко искаме да сме сигурни, че отговаряме на собствените си очаквания.“

„Натискът е привилегия“

САЩ срещу Швеция е познат мач, изпълнен с години съперничество – двата отбора са играли един срещу друг шест пъти на предишни Световни първенства, въпреки че мачът в неделя ще бъде първият им сблъсък в директните елиминации.

Оказа се, че това е труден мач за САЩ през последните години. Швеция победи САЩ с 3:0 в последната среща между двете страни в груповата фаза на Олимпийските игри в Токио през юли 2021 г., докато приятелски мач три месеца по-рано завърши наравно 1:1.

САЩ са спечелили само веднъж този турнир досега, срещу Виетнам. САЩ са спечелили само веднъж този турнир досега, срещу Виетнам. Буда Мендес/Гети изображения

„Казах го много на отбора и на пресата: натискът е привилегия“, каза капитанът на САЩ Линдзи Хоран пред ФИФА в събота. „Очакванията, които имаме, стандартите, които поддържаме, манталитетът на този отбор... привилегия е да бъда в този отбор. Не можете да получите това никъде другаде.

„Този ​​национален отбор държеше стандарта толкова дълго време и от нас зависи да го запазим. И тъй като игрите стават по-трудни, отборите стават по-добри, ние трябва да повишим този стандарт.”

В последните срещи на Световното първенство САЩ се представиха по-добре, като попречиха на Швеция да регистрира гол в последните си два мача и спечели четири от шестте мача.

Швеция беше последният отбор, който нанесе поражение на САЩ в рамките на редовното време на Световното първенство през 2011 г., когато Алиса Томпсън, най-младият член на отбора на Световното първенство през 2023 г., беше само на шест години.

„Всеки един мач, който имаме с тях, това е физическа битка, така че мисля, че това е единственото нещо, което можем да очакваме“, каза Хоран пред FIFA.

„Те вкарват подобни голове като нас, с нагласени игри и центрирания в наказателното поле. Те имат присъствие във въздуха, но са успели да разбият и екипи по време на прехода им. Така че мисля, че за нас това е да се съсредоточим върху това, което можем да направим, но да елиминираме всяка наша грешка, която може да доведе до постигането на успех."

САЩ ще трябва да се изправи срещу Швеция без полузащитника си на livewire Роуз Лавел, след като тя натрупа два жълти картона в два мача.

Алекс Морган играе с топката срещу Виетнам. class= Алекс Морган играе с топката срещу Виетнам. Кармен Мандато/USSF/Гети изображения

„Това не беше турнирът, на който се надявах“, каза американският нападател Алекс Морган пред репортери в събота. „В същото време, имайки тази невероятна възможност пред нас на осминафиналите, срещу Швеция, отбор, който познаваме изключително добре, мисля, че няма съмнение, че сме силно мотивирани да играем в този мач.“

Години на господство все още се простират зад гърба на САЩ, въпреки че се поколебаха в този турнир, с привлекателността на трета поредна световна титла, историческа тройка – никога досега не достигана на Световно първенство за мъже или жени – все още блести, макар и слабо, преди решителните фази на елиминациите.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР