Секторите заемат площ от над 100 кв. метра ["Метро България"]

...
Секторите заемат площ от над 100 кв. метра ["Метро България"]
Коментари Харесай

"Метро" откри биозони в 11-те си магазина в страната

Секторите заемат повърхност от над 100 кв. метра

[ "Метро България "] Още по тематиката
Осем вериги са с продажби за над 100 млн. лева в България

При 1% растеж на пазара през 2016 година тридесетте най-големи вериги съумяват да реализират 11%
29 сеп 2017
Възходът на биоземеделието продължава

През 2016 година са нарастнали площите, културите и животните, които се обработват и отглеждат органично
17 сеп 2017
Най-големите вериги: Почти всички продават повече

Вдигналото се ползване се вижда и в продажбите на търговците на дребно: в топ 30 растежът е над 10%
22 авг 2017
" Метро " изкупува плодове, зеленчуци и месо непосредствено от фермери

Веригата разгласи формалния старт на плана си " Отгледано с грижа в България "
27 юни 2017
Над 200 биопродукта във веригите

Търговците залагат най-вече на лични марки
16 юни 2017
Комисия за защита на конкуренцията прави секторен разбор за търговията с храни

Това ще бъде поредна оценка на пазарното държание на комерсиалните вериги
15 май 2017
Биопроизводството - възходът продължава

Търсенето на органични артикули трайно се усилва
2 мар 2017
" Метро България " ще купува плодове и зеленчуци непосредствено от производители

Реализацията на самодейността ще стартира през май 2017 година
28 ное 2016 " Метро България " откри специфични зони за биопродукти в 11-те си търговски обекта в страната. Биосекторите са на правилото " магазин в магазина ", ситуирани са на повърхност от по 100-140 квадратни метра и съдържат по над 1500 хранителни и нехранителни биосертифицирани артикули. " Метро България " е първата компания в METRO Group, която обособява и изнася своя биоасортимент в независим отдел, прецизират от веригата.

От юли до октомври

" Досега " Метро България " поддържаше подбор от 400 биопродукта, само че те бяха ситуирани на щандове в съответната категория паралелно до стандартните оферти ", разяснява за " Капитал " Диана Бонева, шеф " Снабдяване ". Тя посочи, че екип на компанията работи по концепцията за " биомагазин в магазина " от юли тази година. Подготовката почнала със срещи с клиенти и образуване на фокус групи, с цел да се проучват настройките и търсенето на биопродукти, както и упованията за предлагането им. Следва маркетингово изследване на пазара и конкуренцията, определяне на връзка с директни снабдители, осъществяване на търгове за реализатори. В средата на октомври биосекторите са факт, а отварянето им води до предопределение на 32-ма нови чиновници в магазините в страната, прецизират от веригата.

Над 1500 продукта

Пълната продуктова гама сертифицирани биопродукти в магазините на " Метро България " включва: плодове и зеленчуци, месо и месни произведения, риба, млечни артикули, десерти и шоколади, брашно, варива и паста, олио и масла, зърнени закуски, снакс и ядки, бисквити и питейни заведения, чай и кафе, безалкохолни питиета, питие, вино, козметика, грижа за детето, перилни и почистващи препарати, артикули за дома, храни за домашни любимци.

Сред българските биопроизводители, показани във веригата, са " Кондов " (млечни продукти), " Хармоника " (цялата гама храни и напитки), " Лактима " с марката " Балкан " (млечни), " Серена " (сушени плодове), " Балев " (плодове и зеленчуци), Wooden Spoon (козметика), " Роо брандс " (суровите биодесерти Roobar), производители на биовино.

В биосектора на веригата са показани и няколко извънредни марки, които се продават единствено в " Метро ", посочи Диана Бонева. Сред тях са: Bene Bio (широка гама храни), Bio Puro (перилни и почистващи препарати), Mitos (пенливо биовино), Fior di Loto (пасти, варива), Forza 10 Bio (храни за домашни любимци), Bi Herba (боя за коса).

" Новост е също, че " Метро България " е първата и единствената към този момент в системата на групата, оперираща в 28 страни, която стартира произвеждане на биопродукти под личната марка на веригата Fine Life Bio ", заяви Бонева. И посочи, че с този бранд се оферират над 100 продукта в четири категории: млечни; съществени храни; плодове, зеленчуци, ядки; сладкиши. За тази марка работят трима български снабдители, които са спечелили търга.

Повече = по-евтино

Официални данни за пазара на биопродукти в България липсват. Преобладаващата част от продуктите са вносни. Според неофициални данни продажбите на органични артикули порастват с към 20% годишно. Излизането на биопродуктите от профилираните магазини и засилващият се интерес на комерсиалните вериги към тях е една от трайните трендове в последните години.

" Предварителното ни изследване сподели, че във веригите за бързооборотни артикули биопродуктите са сред 200-450 като брой оферти, като най-вече са в един от хипермаркетите – 900. При нас предложенията надвишават 1500 и всички те са събрани на едно място, каквито са и упованията на клиентите ни ", разяснява Диана Бонева. По думите й друга отлика с конкуренцията са по-ниските цени в " Метро ". " Нашата цел е да създадем биопродуктите налични за по-широк кръг клиенти. Успяваме да реализираме това, като заобикаляме медиаторите по веригата и купуваме непосредствено от източника. Освен това работим и с огромни размери. Допълнителен бонус са специфичните оферти от рода на " Купи повече, спести повече ". Нашата цел е да станем водач в предлагането и продажбата на биохрани на българския пазар ", заключи Диана Бонева. Нов модел

През 2017 година " Метро България " наложи смяна в бизнес модела си за доставяне с плодове, зеленчуци и месо, като стартира да доставя в магазините си артикули непосредствено от локални аграрни производители. За интервала май – октомври 2017 година компанията е доставяла над 115 продукта плодове и зеленчуци от 120 български аграрни производители, както и над 100 типа месни артикули от към 100 дребни производители в цялата страна, оповестиха от компанията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР