Секторът с медицинските изделия у нас е изцяло неконтролиран. Това

...
Секторът с медицинските изделия у нас е изцяло неконтролиран. Това
Коментари Харесай

Шефът на БОРКОР: Секторът с медицинските изделия е изцяло неконтролиран

Секторът с медицинските произведения у нас е напълно неконтролиран. Това съобщи Елеонора Николова, изпълняващ длъжността шеф на БОРКОР по.

„Държавата се е отдръпнала, тя не управлява цени, търговци и в действителност системата се стреми да трансферира финансовата тежест за медицинските произведения напълно върху пациентите“, сподели тя.

Според Николова, доставчиците на медицински произведения, регистрирани у нас, са в пъти повече от доставчиците на медикаменти, а финансовите потоци и опцията за злоупотреби са доста по-големи. „Около 330 са записаните търговци на лекарствени произведения, до момента в който на медицински произведения – те са над 1100“, сподели тя.

По думите й, НЗОК възвръща доста дребен размер от средствата, които се използват. Данните, които неправителствените организации обобщават, са към 400 млн. годишно, 200 млн. от които наложително се заплащат от джоба на българския жител.

„Това е един проблем, който е регистриран като тежък освен в България, само че и в цяла Европа и целия свят. В рамките на Европейски Съюз облагата от търговия с медицински произведения годишно е 96 милиарда $, за целия свят тя надвишава 300 милиарда В България този бранш е напълно неконтролиран“, сподели и.д. шеф на БОРКОР.

Според Елеонора Николова цените на медицинските произведения се дефинират независимо от търговците, като всичко е оставено на волята и въображението на търговци и лекари, които постоянно се договарят между тях.

От друга страна, регулацията в тази сфера се трансформира извънредно постоянно: „Това приказва за развихрени лобистки ползи и за липса на визия какво да се прави в тази сфера“.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР