Секторът на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в България отбеляза рекорден

...
Секторът на възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) в България отбеляза рекорден
Коментари Харесай

ВЕИ секторът у нас отчита рекордни печалби от над €280 милиона

Секторът на възобновими енергийни източници (ВЕИ) в България означи рекорден растеж на чистата облагата от 58% през 2021 година, достигайки равнище от €284,5 милиона. Това демонстрира годишният на промишлеността, направен от SeeNews, организация за бизнес вести и разбори и Адвокатско сдружение " Гугушев и сътрудници ".

Докладът включва изчерпателен финансов разбор, обхващащ тригодишния интервал 2019-2021 година, обстоен обзор на измененията в нормативната рамка, както и информация за опциите за финансиране на ВЕИ планове на европейско и национално равнище.

Анализът обгръща 1 869 локални компании, занимаващи се с употреба, поддръжка, строителство, инженеринг и/или създаване на планове за електроцентрали, генериращи възобновима сила, както и с произвеждане на акумулатори, мотори, турбини и друго съоръжение за възобновими енергийни уреди.
 Най-богатият норвежец трансформира империята си към ВЕИ, обявявайки война на петролната промишленост
Най-богатият норвежец трансформира империята си към ВЕИ, обявявайки война на петролната промишленост

Aker Solutions отделя бизнесите за офшорни вятърни паркове и хващане на въглерод, формирайки нов ВЕИ хъб

Благодарение на нарасналото търсене на различни енергийни източници, както и покачването на цените на електрическата енергия, оперативните доходи в бранша скачат с 41% до €1,5 милиарда през 2021 година.

Динамичността в броя на новосъздадени компании сочи към нов пик - през 2020 година са основани 172 нови ВЕИ компании, а през 2021-а - 153. Тези числа съвсем съответстват с регистрираните в интервала 2008-2012 година, когато капиталовата интензивност в бранша на възобновимата сила в България процъфтява.

След стагнацията маркирана през 2020 година в броя на заетите, през 2021 година чиновниците се усилват с 3,1% до 5 058 индивида. Сегментът на строителство, инженеринг и/или създаване на ВЕИ планове бележи максимален растеж в броя на чиновниците - 26,6% спрямо 2020 година.

Това повишаване удостоверява наклонността за засилен интерес към различните източници и правенето на планове в последните години.

Що се отнася до разноските за заплати на ВЕИ фирмите, през 2021 година те са се нараснали с 18,5%. Осигурителните вноски на сектора следват наклонността и също са се нараснали с 11% на годишна база.

Прави усещане, че разноските за заплати и осигурителни вноски изпреварват растежа на заетостта в бранша.

Германия и Италия не престават да бъдат водещите задгранични вложители в бранша на възобновимата сила в България, като близо една от всеки три компании има немска или италианска компания-майка.

Същевременно, италиански вложители не са създали нито една нова инвестиция през 2021 година, до момента в който Германия отбелязва една нова инвестиция.

Топ 10 на задграничните вложители се допълват от компании от Австрия, Чехия, Гърция, Люксембург, Унгария, Франция, Кипър и Турция.
 Петте типа възобновима сила
Петте типа възобновима сила

Възобновяемите енергийни източници в никакъв случай не са били толкоз значими, колкото днес
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР