Секторът на имотите у нас е останал стабилен по време

...
Секторът на имотите у нас е останал стабилен по време
Коментари Харесай

Райфайзенбанк предупреди за рискове пред имотния пазар в България

Секторът на парцелите у нас е останал постоянен по време на пандемията, но към момента пред него има обилни опасности. Това сочи един от изводите в отчет, направен от Райфайзенбанк България. От него излиза наяве, че съществуват опасности, които е възомжно може да се осъществят след края на отсрочката по банковите заеми, която изтича в края на този месец.

„ Въпреки че, все още пазарът на жилища наподобява „ ваксиниран “ против пандемията, неподходящите последствия от нея занапред ще се демонстрират, изключително след приключването на периода на ограниченията в поддръжка на засегнатите. Пазарната интензивност през тази година ще зависи от хода на имунизацията и налаганите ограничения за ограничение на пандемията “, се споделя още в разбора.

„ Развитието на пазара ще става все по-разнопосочно, като в желаните квартали с качествено строителство цените се чака да останат постоянни “, разясняват още специалистите на Райфайзенбанк.

Както е известно по време на мораториума, въведен с решение на Българска народна банка, компании и физически лица, чиито приходи потвърдено са били потърпевши по време на пандемията, можеше да отсрочат погасителните вноски по банковите си заеми. По последни данни по тази уговорка са отсрочени заеми на над 82 хиляди семейства на обща стойност от 1,8 милиарда лева Това изключение обаче стопира да важи от началото на месец април, когато семействата би трябвало да възобновят погашенията си.

Всичко това става на фона на мощен растеж на ипотечния бранш през предходната година. Пазарът бе подсилен от продължаващата наклонност на спад на лихвите и относително високото търсене на ипотечни заеми, които и през спешната 2020 г.  също означават растеж. По данни на Българска народна банка, към края на 2020 година има дейни към 172 000 жилищни заема (с струпване от предходните години) за над 12 милиарда лева, по отношение на 164 500 дейни заема за 10.7 милиарда лева към края на 2019 година

Анализът на Райфайзенбанк демонстрира, още, че макар умереното повишаване на жилищните парцели, коефициентът на досегаемост (колко междинни заплати са нужни, с цел да се купи 1 кв. м. жилище) се резервира резистентен и за София възлиза на 1.20 по отношение на 3.43 през 2008 година

Според разбора на Райфайзенбанк, цените на жилищата в София порастват с 4.6% по отношение на 2019 година, а междинната продажна цена е към 1200 евро/кв.м. Най-скъпата локация в столицата продължава да  бъде региона към Докторския монумент (средно 2430 евро/кв.м.) и кв. „ Иван Вазов “ (средно 1970 евро/кв.м.), а най-достъпни са жилищата в кварталите „ Модерно предградие “ (870 евро/кв.м.) и „ Орландовци “ (850 евро/кв.м.)  

В Бургас междинната цена на парцелите възлиза на 900 евро/кв.м. (ръст от 3.5%), във Варна: 870 евро/кв. м. (+2.4%) и Пловдив: малко над 800 евро/кв.м. (+4.7%). В страната най-евтини са жилищата в Кюстендил – 390 евро/ кв.м. и Видин – 350 евро/кв.м.

Прави усещане, че в по-малките регионални градове се регистрират по-високи растежи спрямо огромните градове: цените на жилищата в Сливен, Перник, Монтана и Плевен порастват с над 10% по отношение на 2019 г.   
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР