Сексът щеше да е различен, дори и болезнен, ако мъжете

...
Сексът щеше да е различен, дори и болезнен, ако мъжете
Коментари Харесай

Защо мозъкът ни е голям, а пенисът – без бодли

Сексът щеше да е друг, даже и мъчителен, в случай че мъжете не бяха еволюирали и не бяха изгубили дребните твърди бодли на пенисите си, които към момента са налични върху половите органи на някои примати.

Авторите на изследване от Медицинския институт " Хауърд Хюз " и Станфордския университет открили, че някои основни разлики – като да вземем за пример по-големите мозъци на хората и неналичието на бодли върху пенисите – се дължат на изчезнали фрагменти ДНК, виновни за включването и изключването на гените.

Проучването поддържа концепцията, че гените, които управляват интензивността на други гени, са извънредно значими и че с тях може да се изясни за какво хората са толкоз разнообразни от другите бозайници.

За задачите на проучването експертите сравнили генетичния код на индивида с този на шимпанзето – най-близкия му сродник, и на други бозайници. Изследователите разкрили 510 генни сегмента, които са налични при шимпанзетата и други бозайници, само че липсват при индивида. Почти всички са регулаторни гени – генетични " ключове ", който въздействат върху интензивността на прилежащи гени.

След това учените създали компютърен разбор, с цел да разпознават изтритите ДНК сегменти, които били струпани към характерни гени.

" Открихме повече промени, в сравнение с чакахме, наоколо до гените, участващи в сигнализацията на стероидните хормони, както и прочут брой делеции покрай гените, играещи роля в мозъчното развиване ", изяснява Дейвид Кингсли от изследователския екип.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР