Секретен план, изготвен от Федералната служба за сигурност на Русия,

...
Секретен план, изготвен от Федералната служба за сигурност на Русия,
Коментари Харесай

Русия подготвила 10-годишна стратегия за дестабилизация на Молдова

Секретен проект, направен от Федералната работа за сигурност на Русия, показва подробни разновидности за  съобщава Си Ен Ен.

Сред опциите са поддръжка за проруски групировки, потребление на православната черква и опасност за преустановяване на доставките на природен газ.

Документът евентуално е направен за да се осуети стремежът на Молдова да се ориентира към Запада , т.е. по-близки връзки с НАТО и молба за участие в Европейския съюз. В него неведнъж се загатва, че е значимо да се предотврати присъединението на Молдова към НАТО.

Изглежда, че документът е написан през 2021 година от Дирекцията за трансгранично съдействие на ФСБ, като заглавието му е " Стратегически цели на Руската федерация в Република Молдова ".

В него е изложена 10-годишна тактика за включване на Молдова в областта на въздействие на Русия.

Планът включва слагане на Молдова и разпалване на обществени спорове, както и опити за блокиране на напъните на Кишинев да придобие въздействие в проруския сепаратистки район Приднестровие, където са ситуирани към 1500 съветски бойци.

Документът съ състои от пет страници и има голям брой раздели с краткосрочни, средносрочни и дълготрайни цели. Сред непосредствените цели са " поддръжка за молдовските политически сили, застъпващи се за градивни връзки с Руската федерация ", и " обезвреждане на самодейностите на Република Молдова, ориентирани към унищожаване на съветското военно наличие в Приднестровието " .
 Молдова не се бои от война с Русия, до момента в който Украйна се държи
Молдова не се бои от война с Русия, до момента в който Украйна се държи

Въпреки опитите на Москва да дестабилизира страната

Средносрочните цели пък включват " опълчване на експанзионистичната политика на Румъния в Република Молдова " и " опълчване на съдействието сред Република Молдова и НАТО ".

Като дълготрайни цели са избрани " основаването на постоянни проруски групи за въздействие в политическия и икономическия хайлайф на Молдова " и " образуването на отрицателно отношение към НАТО ".

Запитан за документа, представителят на Кремъл Дмитрий Песков съобщи: " Не знаем нищо за съществуването на подобен проект. Не изключвам опцията това да е следващата имитация . Русия постоянно е била и остава отворена за създаване на добросъседски, взаимноизгодни връзки, в това число с Молдова ".

Той изрази страдание, че настоящето управление на Молдова изпитва " изцяло неоправдани и голословни предубеждения по отношение на Москва ".

Москва упрекна Киев, че възнамерява да превземе Приднестровието, което граничи с Югозападна Украйна. Миналия месец съветското министерство на защитата предизвести, че украинците натрупат сили в няколко погранични села. Както Молдова, по този начин и Украйна обаче отхвърлиха това изказване.
 И Лондон подкрепя Кишинев за отпор на хибридната съветска офанзива
И Лондон подкрепя Кишинев за отпор на хибридната съветска офанзива

Кишинев ще получи 12 млн. $ от Лондон за финансиране на стопански и политически промени

През февруари съветският президент с който се поддържа суверенитетът на Молдова. Той изясни, че ходът цели да " подсигурява националните ползи на Русия по отношение на дълбоките промени, които настъпват в интернационалните връзки ".

През последните седмици молдовските управляващи задържаха няколко хипотетични проруски деятели, както и чиновник на групата " Вагнер ", опитал се да влезе в страната.

Междувременно в столицата Кишинев с, проведени от проруска партия.

Украйна и Съединени американски щати към този момент предизвестиха за напъните на Русия да дестабилизира молдовското държавно управление.

Белият дом съобщи, че " съветски участници, някои от които понастоящем са свързани с съветското разузнаване, се пробват да провеждат и употребяват митингите в Молдова като основа за подклаждане на изкуствено въстание против молдовското държавно управление ".

Служители на западното разузнаване считат, че съветската тактика сама по себе си не е изненадваща, само че е допустимо да се е ускорила, защото молдовското държавно управление засилва напъните си за по-тясно съдействие със Съединени американски щати и европейските страни.

Настоящият молдовски президент Мая Санду в края на 2020 година размени на поста Игор Додон, който беше непосредствен до Кремъл. Прозападната партия ПАС пък завоюва парламентарните избори през идната година.
 Русия заплаши Запада да не протяга ръка на
Русия заплаши Запада да не протяга ръка на " миротворците " ѝ в Приднестровието

Москва ще смята всяко деяние против тях за нахлуване против себе си

Проруската партия " Шор " провежда тази година ежеседмични демонстрации в столицата Кишинев, които привлякоха няколко хиляди души на митинги против високите цени на силата. Формацията се оглавява от предприемача Илан Шор, обвързван с Русия. Той бе упрекнат в кражба на милиарди долари от молдовски банки през 2014 година, а по-късно е наказан за машинация, само че отхвърля да е правил нарушавания.

През октомври предходната година Министерството на финансите на Съединени американски щати глоби Шор, брачната половинка му и партията с претекста, че " Шор е работил с съветски лица за основаване на политически съюз, който да управлява молдовския парламент, който по-късно да поддържа няколко законодателни акта в полза на Руската федерация ". Счита се, че все още Шор се намира в Израел.

Съединени американски щати дадоха обещание бюджетна поддръжка за молдовското държавно управление, с цел да му оказват помощ да се оправи с високите цени на силата. Миналата година цените за природен газ се покачиха в резултат на спора в Украйна.

Британският министър на външните работи Джеймс Клевърли посети Кишинев в четвъртък, където увери, че Обединеното кралство няма да стои безучастно, до момента в който " Москва безочливо подкопава тяхната народна власт, суверенитет и териториална целокупност ".
 Захарова упорства, че Русия не е опасност за Молдова
Захарова упорства, че Русия не е опасност за Молдова

За Захарова съветската опасност е мит

Клевърли разгласи спомагателна финансова поддръжка за Молдова, с цел да се оправи с високите цени на силата.

Марина Таубер, един от водачите на " Шор ", съобщи, че партията упорства държавното управление да покрие сметките на хората за сила през зимните месеци. Тя отхвърли Русия да е пособия за организирането или финансирането на митингите.

Руски публични лица постоянно са подчертавали смисъла на едно удобно за Москва молдовско държавно управление, както и смисъла на Приднестровието.

Малко след съветската инвазия в Украйна през февруари 2022 година тогавашният командващ на Централния боен район на Русия генерал-майор Рустам Минекаев съобщи, че една от задачите на така наречен " специфична военна интервенция " е основаването на кулоар през Южна Украйна към Приднестровието.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР