Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин вече е в

...
Секретарят по отбраната на САЩ Лойд Остин вече е в
Коментари Харесай

Шефът на Пентагона кацна в Безмер. Няма да даваме никакви ракети на Украйна, декларира Петков

Секретарят по защитата на Съединени американски щати Лойд Остин към този момент е в България. Той е кацнал във военно-въздушната база на Българската войска в Безмер, съобщи Българска национална телевизия.

Лойд Остин е у нас по покана на българския си сътрудник Драгомир Заков. В рамките на визитата двамата ще проведат среща с военослужещи от армиите на двете страни, които вземат участие в взаимната българо-американска подготовка на образователен полигон " Ново село ", оповестиха от българското отбранително ведомство.

Шефът на Пентагона ще е два дни в София, ще следи взаимно обучение на полигона, ще приказва с премиера Кирил Петков, само че няма да има среща с президента и висш главнокомандващ Румен Радев.

Очаква се измежду тематиките, които ще бъдат разисквани, да са възможна военна поддръжка от България за Украйна, по информация на международните медии. Вашингтон интензивно работи с сътрудници за обезпечаване на руски системи за противовъздушна защита за Киев С-300, с каквито разполагат България и Словакия.

Министър-председателят Кирил Петков ще организира среща с Лойд Остин на следващия ден - 19 март. В рамките на диалога, който ще се състои в Министерския съвет, двамата ще обсъдят тематики от интерес и за двете страни.

Премиерът Петков заявява, че няма да се дават нито ракети, нито каквото и да е друго въоръжение на Украйна под наттиск на Съединени американски щати, каквито информации пристигнаха от непознатите медии.

" Никой не е приказвал с мен от американска страна да желаят нещо като оръжие. Говорим единствено, че НАТО би трябвало да има засилено въздействие по Източния фланг, с цел да имат жителите отбрана ", акцентира министър председателят.

" Никой не отива на никаква война, никакви ракети няма да се дават в този миг. Чета по през целия ден подправени вести във ФБ, с които желаят да насаждат боязън в хората. България ще продължи да оказва помощ на Украйна с цялостна поддръжка. Ще изпращаме засилена филантропична помощ, лекарства, посрещане на оптимален брой бежанци и усилване на източния фланг взаимно с НАТО ", сподели през днешния ден Петков.

" Нашата съществена задача, е да не допуснем българските жители, нашите стратегически обекти - като нуклеарната ни ценрала да останат без съответна противовъздушна защита. Виждате, че на територията на прилежащи страни падат дронове със заряди в тях. Ние не трабва да позволяваме това да се случи ", съобщи президентът Румен Радев.

Радев изясни и дали ще се срещне с Остин. " Да не забравяме, че това е министърът на защитата, а не президент и такава среща по протокол не е планувана. Решават се оперативни въпроси, които са напълно в компетентността на изпълнителната власт. Очаквам след тази среща Министерски съвет да даде ясна информация ", разяснява той.

След срещата българският министър председател и секретарят по защитата на Съединени американски щати ще създадат изказвания за медиите.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР