Секретарят на медицинската комисия към БФС д-р Михаил Илиев заяви

...
Секретарят на медицинската комисия към БФС д-р Михаил Илиев заяви
Коментари Харесай

Д-р Михаил Илиев: Травмите на футболистите са неизбежни

Секретарят на здравната комисия към БФС доктор Михаил Илиев съобщи в изявление за Sportal.bg , че ръководителите на тимовете няма за какво да се тормозят, че ще има взрив на контузии. Според него те са неизбежни, само че с вярна работа могат да се редуцират до най-малко.
" Във футбола, както във всеки различен спорт, има травми. Те са детайл от цикъла, само че когато има рационални дейности - тогава се понижава и рискът от тези автотравми, както ги назоваваме в спортната медицина. В последна сметка нали по тази причина в тимовете има по двайсет и няколко души. Има и нещо друго обаче. Има състезатели, които са предразположени към травми и при тях е неизбежно.

Малко са тези като Балъков, Стоичков, Златко Янков, Боримиров, Цанко Цветанов, които са определени от природата и е невероятно да се травмират. Всичко зависи и от класата на футболистите. Казвал съм го 100 пъти. Наско Сираков без никакви тренировки влезе на терена и вкара два гола на Олимпия, Пламен Гетов можеше пешком безусловно да вкара две попадения ", съобщи доктор Илиев.
Той загатна, че при подновяването на подготвителния развой на тимовете най-важните хора в клубовете ще са кондиционните треньори. Специалисти, които с дозирани тренировки и нужните лекарства, ще вкарат още веднъж състезателите във форма. А те ще се нуждаят от профилирана подготовка, тъй като прекъсването на шампионата пристигна в миг, в който шампионата бе в разгара си. Следователно е нарушен спортният развой.

Д-р Илиев обърна внимание и на обстоятелството, че не би трябвало да се слушат псевдоспециалисти, а в действителност хора, които схващат от работата си. Това негово изказване пристигна от думите на треньора на Черно море Илиан Илиев, който преди време съобщи, че не му трябват културисти, а футболисти. Някой треньори по физическа подготовка залитат към силовите извършения, а това няма нужния резултат при футболистите.
" Абсолютно поддържам изявлението на Илиан Илиев и се връщам още веднъж към кондиционния треньор. Той би трябвало да даде извършения за футболист, а не за щангист или бодибилдър. Илиан е безусловно прав. Даже ще го кажа малко самохвално - той е мой възпитаник. Явно е научил нещо от мен ", сподели експертът.
Финалът на диалога бе оптимистичен: " Слушаме наредбите на УЕФА и се приспособяваме. Футболът ще надживее всеки един проблем ", приключи доктор Илиев.

Милен Пейчев
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР