Сеизмограф, сглобен и програмиран от ученици на ППМГ Акад. Иван

...
Сеизмограф, сглобен и програмиран от ученици на ППМГ Акад. Иван
Коментари Харесай

В Математическата гимназия във Враца представиха сеизмограф, сглобен и програмиран от ученици

Сеизмограф, съединен и програмиран от възпитаници на ППМГ „ Акад. Иван Ценов “ беше публично показан.

Уредът е инсталиран в постройката на учебното заведение и обвързван в интернационална мрежа, ръководена от Гръко-германското учебно заведение в Палини, Гърция, наш интернационален сътрудник по Програма Еразъм. При отчитане на земни земетресения, взаимно с случайно определени две учебни заведения от интернационалната мрежа, нашите възпитаници могат да дефинират епицентъра на земетресение. Днес те направиха симулация на земетръсна вълна, с цел да показват работата на калибрования апарат и отчитането на амплитудата в действително време. Учениците разясниха явлението електромагнетизъм, което стои в основата на функциониращия сеизмограф.

Наред с това възпитаници показаха и опита на Ератостен, който сами организираха.

За екипа беше извънредно прекарване да взе участие в този план взаимно с 80 учебни заведения от 30 страни. Експериментът е създаден от антично гръцкия астроном, географ и математик Ератостен, основен библиотекар на Александрийската библиотека. Неговото премерване на обиколката на Земята, направено преди към 2 000 години, е високо уважавано по негово време и слага стандарт за години напред. Нашите възпитаници, ръководени от госпожа Пепа Павлова, преподавател по Физика и със съдействието на госпожа Ани Павлова и госпожа Калина Николова, учители по Английски език, направиха явен и прецизен проект за деяние и в деня на пролетното равноденствие организираха своя опит. Опитът се състоеше в първа стъпка - установяване точния час на пладне за нашата географска широчина и дължина благодарение на уеб страницата timeanddate.com. След това, тъкмо в 12,32 ч., учениците мериха сянката на пръчка, сложена на земята под прав ъгъл, дефинираха дистанцията от нашето учебно заведение до екватора посредством https://www.google.com/maps, с тригонометрични калкулации получихме значимия ъгъл????=43,23° и след изчисление и обработка на данните, откриха каква е обиколката на Земята, каквото е целял и Ератостен. Техният резултат от 40 005 km се приблизава чудесно до действителния от 40 075 km, приет от науката. Предстои онлайн среща с учебно заведение от европейска страна, с чиито екип нашият Екип Еразъм ще показа своите резултати от опита.

Третият миг от показаните действия беше модел на мъдро улично осветяване, което да понижи негативния резултат на светлинното замърсяване. В опит да опишат на по-малките възпитаници по какъв начин трбва да наподобява рационалното улично осветяване, снабдено със датчици за придвижване, наши възпитаници създадоха макет, в който уличните лампи се задействат при засичане на придвижване в избран параметър. Решението е използвано и в паркове и велоалеи и демонстрира мисъл за околната среда и обезпечаването на същински тъмна част от денонощието, която да е потребна и за човешкото здраве. Макетът, както и сеизмографът, са програмирани от учениците със програмен продукт Ардуино. Учениците споделиха и за наблюденията на морски костенурки, наранени от светлинното замърсяване, които те са следили по време на подвижността си във Френска Гвиана.



„ Показаните действия целят разпространяване на резултатите от двата плана със STEM устременост, които се организират през актуалната образователна година в учебното заведение и са съфинансирани пот Програма Еразъм+ на Европейската комисия - „ Пълен STR 5EAM напред “ и „ Тъмната страна на светлината – светлинно замърсяване “. “, уточни техният координаторКалина Николова.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР