Сеизмичната активност и подземните потоци от лава се засилват през

...
Сеизмичната активност и подземните потоци от лава се засилват през
Коментари Харесай

Части от Гриндавик потъват под напора на лавата

Сеизмичната интензивност и подземните потоци от лава се ускоряват през последните няколко дни на полуостров Рейкянес, покрай столицата на Исландия Рейкявик, което накара управляващите да изтеглят близо 4000 души от рибарския град Гриндавик, където елементи от града потъват и къщи се оказват под лавата, сочат данните от последната актуализация на Исландския сеизмологичен център, представен от.

Според Исландския сеизмологичен център през последните 24 часа са регистрирани към 2000 трусове и към момента има огромна възможност от изригването на вулкана.

В последното известие се показва, че източникът на изригването най-вероятно се намира северно от град Гриндавик, покрай планината Хагафел.

" Сеизмичността, обвързвана с неочакваното нахлуване на магма преди седмица, остава висока и непрекъсната, макар че равнището на интензивност е доста по-ниско от 10 – 12 ноември 2023 година "

Към 17 ноември " почти 2000 трусове са регистрирани през последните 24 часа, като по-голямата интензивност е в даден регион северно от Хагафел. По-голямата част от сеизмичността е микро-земетръсна интензивност, включваща трусове под 1 по скалата на Рихтер. Най-голямото земетресение през последните 24 часа е с магнитуд 3.0 по скалата на Рихтер ".
 
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР