Сегашното ръководство на БДЖ спаси холдинга от фалит, обществените поръчки

...
Сегашното ръководство на БДЖ спаси холдинга от фалит, обществените поръчки
Коментари Харесай

Зам.-министър: Разбрахме кой стои зад обвиненията срещу БДЖ

Сегашното управление на БДЖ избави холдинга от банкрут, публичните поръчки в него са изцяло транспарантни. Това сподели на конференция зам.-министърът на превоза осведомителните технологии и известията Велик Занчев.

„ От месец и половина - два в общественото пространство вървят обвинявания против БДЖ по най-различни мотиви. Това управление избави холдинг БДЖ от банкрут. Сега изплаща и задълженията на БДЖ, образувани във времето преди то да бъде назначено за такова. Тези обвинявания във времето бяха доста и бяха прокарвани през разнообразни канали. Днес разбрахме в 11.00 часа кой седи зад тези така наречен обвинявания, тъй като за мен това не е правилно ", разяснява Занчев и добави, че това са изпълнителните шефове на " Експрес Сервиз " ООД и " БДЖ-Кончар " АД.

" Искам да си дадем ясна сметка, че БДЖ е националният жп транспортьор, той е институция. Не може да се плюе, без да има доказателства “, разясни Занчев.

По думите му тяхното схващане е, че поръчките в БДЖ са изцяло транспарантни.

„ За съответната поръчка, за която се приказва Ивайло Московски разпореди инспекция, която е с къс период. Ако тя откри каквито и да било нарушавания, свързани с нея, тя ще бъде незабавно прекъсната и длъжностните лица, които са си го разрешили, ще бъдат строго осъдени. Това е кавга сред три търговски сдружения, които са частни. Те имат цялостната опция да вземат участие на всички процедури в БДЖ “, сподели още той.

По думите му не би трябвало частни компании, които се борят за работа на жп пазара, през медиен напън да се пробват да излязат напред по един или различен метод.

„ Не може през медиите да се печелят публични поръчки или процедури в БДЖ. На БДЖ му би трябвало компания, която да му даде най-хубави условия като качество и експедитивност на осъществяване на услугата. Могат да вземат участие компании от целия Европейски Съюз. Въпросът е кой е по-конкурентоспособен и кой ще даде най-хубава цена и качество. Не можем да играем мач отвън терена, на който е публиката. Има си процедура и в нейните рамки могат да се решат всички разногласия. Държим да има спортна процедура и да вземат участие повече компании “, разяснява Занчев.

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР