Сегашният президент на САЩ Джо Байдън за изборите през 2024

...
Сегашният президент на САЩ Джо Байдън за изборите през 2024
Коментари Харесай

След влизането в надпреварата за преизбиране: какво постигна Байдън досега

Сегашният президент на Съединени американски щати Джо Байдън за изборите през 2024 година

Той възнамерява да се бори за преизбиране, изтъквайки триумфите си като мотив за още един мандат, до момента в който опозиционните републиканци евентуално ще подлагат на критика представянето му в Белия дом.

80-годишният Байдън даде обещание по време на акцията си през 2020 година да се бори с COVID-19, да направи промени в стопанската система, да предприеме ограничения против климатичните промени, да ускори изборните права, да върне двупартийността и да " възвърне душата на Америка " след провокиралия разделяне мандат на някогашния президент Доналд Тръмп в Белия дом.

Докато се бореше с този лист, Байдън се изправи и пред непредвидени провокации, в това число съветската инвазия в Украйна и рекордно високата инфлация.

Отговорът против COVID-19

Байдън нападна разрастващото се придвижване срещу имунизациите при започване на своя мандат, изисквайки 100 милиона служащи да бъдат имунизирани, и застана отпред на необятно разпространяване на имунизациите и пакет от стопански помощи на стойност 1.9 трилиона $.

Tой обаче беше подложен на критика от една страна за удължение на локдауна, а от друга, че прекомерно бързо разгласи завършек на пандемията и че беше прекомерно муден в разпространяването на проби и изпращането на ваксини в чужбина.

Повече от 1.1 милиона американци са умряли от COVID-19, по-голямата част от тях откогато Байдън е президент, само че смъртните случаи се забавиха, изключително през последната година.

Работа, инфлация, стопанска система

Байдън се кандидатира с заричане да внесе промени в стопанската система на Съединени американски щати, облагайки богатите и фирмите с повече налози и насочвайки помощите към междинната класа.

Под неговото ръководство растежът на работните места доближи рекордни стойности, невиждани от 60-те години на предишния век. Икономиката в този момент има 3.2 милиона повече работни места от пика преди пандемията.

 Вече не е 2020 година: новите провокации пред акцията на Байдън за преизбиране Вече не е 2020 година: новите провокации пред акцията на Байдън за преизбиране

Но американците също по този начин претърпяха скок в инфлацията, подхранван частично от разноските около пандемията и проблемите с веригите за доставки. Според критиците увеличените федерални разноски при Байдън, в това число 750 милиона $ за изменението на климата и данъчните облекчения, също са довели до по-висока инфлация.

Ръстът на цените принуди Федералния запас да увеличи бързо лихвените проценти, стягане, което някои се притесняват, че може да провокира криза. Данни от показателя на потребителските цени за март демонстрираха спад на цените на бензина, нарастването на наемите стартира да се забавя и цените на храните се намалиха с 0.3% - първи спад от септември 2020 година
През 2024 година безработицата евентуално ще нарасне, защото растежът се забавя, лихвените проценти остават високи и инфлацията се задържа над равнищата отпреди пандемията.

Проучванията на " Ройтерс " демонстрират, че американците считат стопанската система за най-големия проблем, пред който е изправена страната.

Външна политика

Байдън може да уточни отговора на Запада на съветската война против Украйна като солидно достижение: Съединени американски щати сплотиха света против Москва, поддържайки натиска, даже когато някои европейски съдружници се колебаеха, и поддържаха НАТО. Но през 2021 година провокира остри рецензии както от демократите, по този начин и от републиканците.
Байдън също така среща компликации с дългогодишния си съдружник Саудитска Арабия, която поддържа редуциране на добива на нефт от ОПЕК+, което съгласно Съединените щати е излишно.

Отношенията с Китай също се утежниха, а членовете на Конгреса не престават да упорстват за още наказателни ограничения против икономическия противник.

Производство, промишленост

Байдън и неговите сътрудници демократи съумяха да прокарат повече от 2 трилиона $ федерални разноски, огромна част от които бяха ориентирани към възобновяване на производството в Съединени американски щати, в законопроекти, в това число CHIPS, и законопроект за инфраструктура.

Много от фирмите, които желаят дял от тези федерални разноски, би трябвало да се съобразят с набор от условия, принуждаващи промишленостите да създават продуктите си в Съединените щати, ход, приветстван от синдикатите, само че против който се опълчват търговски съдружници и Мексико.

Работните места в производството в Съединени американски щати доближиха 12.98 милиона през всеки от първите три месеца на тази година, най-големият брой от 2008 година насам, съгласно Бюрото по трудова статистика на Съединени американски щати.

Климат

Байдън върна Съединените щати към Парижкото съглашение за климата, от което Тръмп се отдръпна, и си сложи за цел да понижи излъчванията на парникови газове в Съединени американски щати с 50-52 % до 2030 година спрямо равнищата от 2005 година Законът за понижаване на инфлацията е считан за най-голямата инвестиция в намаляване на климатичните промени в историята, с милиарди долари тласъци за възобновимата сила и ограничения за понижаване на въглеродните излъчвания.
Администрацията му обаче утвърди петролни и газови планове на федерална земя, по-специално решението за плана " Уилоу " на Северния скат на Аляска, за което екологични групи настояват, че подкопава постигнатия от него прогрес.

Граждански права

Неспособен да обезпечи промени в гласуването, полицията и наказателното правораздаване в Конгреса, който неговата Демократическа партия контролираше в продължение на две години, Байдън предприе по-малки стъпки, употребявайки изпълнителната власт.

Двупартийните договаряния за промяна в полицията се провалиха макар вълните от яд и митинги, отприщени от през 2020 година Байдън подписа изпълнителни заповеди с гледище федералните организации да употребяват критерии за расова правдивост, когато обмислят политики, свързани с жилищното настаняване, околната среда, инфраструктурата и разнообразни други области.

 Американците не желаят нито Байдън, нито Тръмп да се кандидатират през 2024 година Американците не желаят нито Байдън, нито Тръмп да се кандидатират през 2024 година

Безработицата измежду чернокожите се движи покрай рекордно ниски равнища.

Байдън също така за нормално владеене на марихуана.

Имиграция

Байдън даде обещание да преобърне твърдолинейната имиграционна политика на Тръмп. Но откакто встъпи в служба през 2021 година, той се сблъска с рекорден брой мигранти, хванати да пресичат нелегално границата сред Съединени американски щати и Мексико, предизвикателство, което попречи на някои старания за промени.

Решението от януари да блокира повече мигранти на границата, като в същото време отвори нови лимитирани законни пътища за имигранти, наруши обещанието за възобновяване на достъпа до леговище, само че не го защищити от републиканските рецензии по въпроса.

А ходът за разширение на граничните ограничавания поради COVID-19, въведени при Тръмп, беше подложен на критика от някои негови сътрудници демократи и някогашни чиновници.

Администрацията на Байдън е следена деликатно и във връзка с работата ѝ с рекордния брой непридружени деца, пресичащи нелегално границата сред Съединени американски щати и Мексико.

През февруари администрацията съобщи, че ще предприеме ограничения против детския труд на фона на внезапното повишаване на нарушаванията.

Популярност

Байдън встъпи в служба в дните след нападението на 6 януари против Капитолия на Съединени американски щати от поддръжници на Тръмп и неговото позитивно показване в ранните социологически изследвания отразява желанието на американците за непоклатимост. По време на безредното евакуиране от Афганистан обаче падна под 50% и не се е възстановил. През последните месеци той се движи към 40 %.

В хипотетична конкуренция, последните изследвания на " Ройтерс " демонстрират, че Байдън води пред Тръмп с 43% против 38% измежду записаните гласоподаватели.

При друга възможна конкуренция губернаторът на Флорида републиканецът Рон ДеСантис изостава още повече с 34% против 43% за Байдън.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР