Сегашният изблик на слънчева активност има някои забележими ефекти върху

...
Сегашният изблик на слънчева активност има някои забележими ефекти върху
Коментари Харесай

Слънцето с масивна плазмена атака срещу Марс

Сегашният изблик на слънчева интензивност има някои забележими резултати върху Земята, само че сега Марс е най-засегнат – или щеше да бъде, в случай че беше обитаем. След като марсоходът Perseverance видя голямо слънчево леке се чака огромно изхвърляне на коронална маса да удари непосредствено Червената планета. Фактът, че е по-далеч от Слънцето, в сравнение с е Земята, няма да й помогне изключително, при положение, че това стане, поради неналичието на екраниращо магнитно поле и тънката атмосфера.

Happy! This week’s space weather report includes:
· 5 C-class solar flares
· 1 M-class flare
· 20 coronal mass ejections
· 0 geomagnetic storms

This video from NASA’s Solar Dynamics Observatory shows activity on the Sun over the past week.
— NASA Sun & Space (@NASASun)
Марсианските полярни сияния не са като тези на Земята, защото там липсва огромно магнитно поле, което да насочва заредените частици от Слънцето към полюсите. Въпреки това са следени няколко разнообразни типа полярно зарево, в това число такова, което се простира над половината планета, а аргументите за появяването му е незнайна. Нямаше да можем да забележим доста от тези полярни сияния, в случай че не бяха уловени с ултравиолетовия спектрограф за изображения (IUVS), по време на задачата за проучване на атмосферата на Марс и летливата еволюция (MAVEN).

MAVEN и други орбитални апарати ще наблюдават от близко за сходни събития и на 1 септември, когато се чака изхвърлената на коронална маса (CME), която напусна Слънцето предишния уикенд, да удари Червената планета. С по-малко естетическа стойност, само че с по-голямо научно значение, орбиталните галактически кораби ще търсят доказателства, че CME е изтънил още малко марсианската атмосфера, както наподобява се е случвало и при минали полярни сияния. Вероятно събития като това част от повода Марс да е изгубил атмосферата си, а с това и изискванията, които биха разрешили там в миналото да има океан.

Something big is going down, on the solar farside. NASA’s Perseverance rover snapped this filtered view of the Sun with its Left MastCam-Z camera on July 28th, showing a massive sunspot that has yet to rotate into view for us here on Earth.
— Dave Dickinson (@Astroguyz)
Ако търсите Марс в небето сега, ще имате потребност от добра аспект на запад малко след залез слънце. Той е съвсем от другата страна на Слънцето по отношение на нас, което значи, че обърната към него страна на Слънцето е съвсем изцяло противоположна на това, което виждаме.

Миналата седмица НАСА употребява тази специфичност, с цел да насочи камерата на Perseverance към Слънцето, който видя солидното слънчево леке, за което другояче не бихме разбрали. Това не е първият път, в който Perseverance открива слънчеви петна. Това обаче било задоволително огромно, с цел да повдигне съмнения, че се случват обилни неща.

NASA's Perseverance Mars rover captures a striking view of the Sun. But even as it turned, a massive dangerous sunspot faced the Earth, revealing the rover.
— Hindustan Times Tech (@HTTech)
Слънчевите петна са най-лесният аспект от слънчевата интензивност за наблюдаване, само че тяхното значение нормално е малко. Изхвърлянето на коронална маса (CME) обаче, са доста значими. Не всяко слънчево леке създава такова. Обикновено този феномен се свързва с огромните слънчеви петна.

На 26 август НАСА откри изригване вид M1, издигащо се от част от Слънцето, която сега е скрита от нашия взор, само че скоро ще бъде обърната към нас. Районът е задоволително прикрит, с цел да не можем да забележим източника на изригването и съгласно Perseverance то не идва от по-рано разпознатото гигантско слънчево леке.

Не всяко изригване създава CME. Смята се, че това се случва единствено с тези от клас M1. Изригването обаче е било извънредно продължително и наподобява, че поради това е провокирало забележителен CME, освобождавайки доста плазма от гравитацията на Слънцето, като я е изхвърлило в космоса.

A massive sunspot was so big it was visible from Mars and it could reportedly produce powerful solar storms on Earth. Continue reading to learn more.

— ScienceTimes (@ScienceTimesCom)
Не постоянно сме в положение да предвидим дали CME ще удари планета или ще се плъзне около нея, само че в този случай модел на НАСА демонстрира, че Марс е на прицел.

Няма потребност обаче да се усещаме подценени. Друго изригване през вчерашния ден може да е произвело CME ориентирано към Земята, което да покачва вероятностите за земни сияния този уикенд.

По темата
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР