Сегашната политика на САЩ относно американските визи за българи не

...
Сегашната политика на САЩ относно американските визи за българи не
Коментари Харесай

Радев нападна САЩ за визите: Това не е честно

Сегашната политика на Съединени американски щати по отношение на американските визи за българи не ни устройва и не е почтена.

Това съобщи президентът Румен Радев по време на среща с българи в Чикаго, сподели NOVA.

Радев: България и Съединени американски щати потвърдиха, че могат да бъдат положителни сътрудници

Допусна ли неточност президентът Радев в Съединени американски щати

Със Съединени американски щати сме стратегически сътрудници и съдружници в НАТО и непрестанно показваме какво голямо доверие си имаме, посочи Радев.

„ Логично е това доверие да не се показва в някакви си проценти, а да бъде същинско. Чакам момента да слага въпроса на едно в действителност високо равнище. Тази политика не ни устройва и не е почтена. Трябва да има реципрочност”, съобщи президентът, който желае да повдигне въпроса пред сътрудника си Доналд Тръмп и представители на администрацията му.

Законите на Съединени американски щати изискват под 3% отводи на заявките за визи, с цел да могат те да отпаднат. През последните години посолството в София връща сред 15 и 17% от претендентите.

До този миг множеството български държавници са заявявали, че би трябвало да се съобразим с тези условия или да изчакаме отпадането на визите за всички жители на Европейски Съюз в границите на по-голяма реципрочна договорка.

На този декор изявлението на Радев е надалеч по-прямо, разяснява кореспондентът на NOVA.



В Чикаго той приказва остро и по различен въпрос, този път вътрешнополитически – битката с корупцията.

„ Проблемът в България е, че четем Достоевски на половина. Ние четем единствено първата част – Престъпление без наказване. Трябва най-накрая да има наказване за хора, които на най-високо равнище злоупотребяват с обществени държавни средства”, безапелационен бе президентът.

Той посочи потребността законодателството да дава опция за сигнали, следствие и ефикасни наказателни дейности против такива хора.

Коментарите му идват в границите на продължаващ спор сред ръководещите от ГЕРБ и опозиционната Българска социалистическа партия, в който бе намесен и президентът. Двете партии са подготвили лични версии на нов антикорупционен закон, с който се цели основаване на нова работа за битка със злоупотребите по високите етажи на властта.

Българска социалистическа партия, които издигнаха Радев за президент, желаят той да дефинира началника на това звено, до момента в който от ГЕРБ упорстват, че целият състав на органа би трябвало да се избира от Народното събрание. Освен това техният текст придава на новия орган по-скоро превантивни функционалности по отношение на корупцията, до момента в който този на Българска социалистическа партия залага на ефикасните следствия.

Радев поддържа концепцията да има дейна роля, само че също по този начин се разгласи за постигането на компромис сред двете огромни партии за закона. Той свика и Консултативен съвет за национална сигурност по тази тематика през октомври.

Срещата в българска черква в Чикаго беше последната спирка на Радев по време на първото му посещаване като държавен глава в Съединени американски щати. В неговите рамки той също за пръв път изнесе тирада пред Oбщото заседание на Организация на обединените нации.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР