Сега цената на автомагистрала Хемус“ вече е минимум с 40

...
Сега цената на автомагистрала Хемус“ вече е минимум с 40
Коментари Харесай

Николай Нанков: Над 2 млрд. лв. досега са щетите за държавата в пътния сектор заради двете години бездействие


Сега цената на автомагистрала „ Хемус “ към този момент е най-малко с 40 на 100 по-висока, уточни депутатът от ГЕРБ-СДС

Ако желаеха да решат проблема с „ противозаконните “ автомагистрали и инфраструктурни планове, в случай че изобщо има подобен, можеха да го решат през последните години. Но по този начин нареченият проблем се употребява единствено за оклеветяване от страна на политическите съперници на една от мощните политики на ГЕРБ – строителството и капиталовия развой. Има обикновени решения, които са чисто административни и не е нужна законова смяна. Да не приказваме за порочните и противоконституционни промени в Закона за устройство на територията (ЗУТ), които предложи министър Иван Шишков. Те нямаха нищо общо с въпросите, за които сякаш се предлагаха и приемането им би довело до в допълнение задълбочаване на проблемите. Просто арх. Шишков се опита с това предложение да поправи редица негови пропуски и неточности, зародили по времето, в което е бил основен проектант на регион „ Триадица “ в Столична община.

Това съобщи пред „ Труд “ депутатът от ГЕРБ-СДС и някогашен районен министър Николай Нанков.

„ Убеден съм, че единствено в границите на един месец идващ министър от постоянен кабинет, който има желанието не просто да приказва празни приказки и да саботира процеса, може да реши въпроса. И в този момент е записан редът по какъв начин това може да се случи в параграф 16 на Закон за устройство на територията, в член 224 и още, и още. Има ред законови благоприятни условия, стига да има предпочитание. Да не забравяме, че всяка заповед за нелегално строителство не е дефинитивна и предстои на правосъден надзор. Така че може да се окаже, че сякаш противозаконното строителство си е изцяло законно и сходни заповеди, в случай че бъдат издадени, както се заканва служебният министър, да бъдат анулирани от съда. Тогава Шишков ще стане за смях на цяла България – освен на гилдията си. А засегнатите страни може да предявят искания за пропуснати изгоди, за нанесени имуществени и неимуществени вреди, могат да осъдят страната вкупом с дължимите лихви. И това е изцяло реален сюжет “, безапелационен е Ненков.

На въпрос дали оповестяването на тези противоречиви инфраструктурни планове за търпими нямаше да реши въпроса, той уточни:

„ Този текст на Шишков за търпимостта си беше чисто лобистки. Той нямаше да реши въпросите, които министърът поставяше като проблеми във всекидневните си медийни изяви. Тези проблеми се вземат решение с готовност и задействане на съществуващи административни процедури в границите на месец. Това е. Не е мъчно, само че е нужно да познаваш законите, да имаш административен опит и най-много - действително предпочитание да го свършиш. Не единствено да обикаляш телевизионните студиа и да „ разтягаш локуми “. За първи път откогато съм депутат има импортирани промени в закон от районен министър, които събират такава негативна реакция на браншовите организации, гражданското общество, бизнеса и специалистите. Ние също предоставихме причини. Затова и депутатите в районна комисия отхвърлиха тези планове. Бизнесът също е безапелационен, че това не би решило нищо. Защото търпимият обект не става легален “.

Според него вторият най-сериозен проблем в бранша е методиката за индексация на старите контракти поради инфлацията.

„ Никой не ни чуваше, когато преди две години говорихме, че блокирането на построяването на автомагистрала „ Хемус “ и връщането в бюджета на заделените близо 1 милиарда лева целево за този план средства се прави, с цел да се оскъпи планът. Но това с днешна дата е реалност! Оказва се, че цените, които бяхме договорили и платените по контрактите предплатено бяха извънредно преференциални и в този момент автомагистралата щеше да е съвсем напълно построена, в случай че се работеше по този проект. При това доста по-евтино, в сравнение с ще ни коства в бъдеще поради забавянето. Тогава заподозряхме, че тупането на топката е за да се оскъпи планът. И в този момент цената на автомагистрала „ Хемус “ към този момент е най-малко с 40 на 100 по-висока. Тоест българските данъкоплатци ще платят за построяването й близо 1 милиарда лева повече. Минимум. При това главният проблем с индексацията е във ВиК плановете. Колегите от Министерство на околната среда и водите си правят съвършено работата, обезпечили са 15 на 100 опция за индексация на договорите със икономисан бюджет по оперативната стратегия. Но е належащо и национално съфинансиране, тъй като действителното повишаване е най-малко 30 на 100 от първичната стойност на контрактите – единствено цената на материалите (ВиК тръбите например) се е нараснала приблизително с по 50 на 100 от подписването им до момента. Без индексация тези планове са обречени на цялостен провал и след 3-4 месеца те ще се провалят, в случай че не се направи нещо. Еврофинансиране по тях няма да има, ВиК операторите нямат средства, тъй че съвсем всички сходни планове са под риск. Става въпрос за десетки случаи “, означи депутатът от ГЕРБ-СДС.

По думите му, в случай че се е спазвал плануваният преди две години график за „ Хемус “ реалистичните периоди са били цялата автомагистрала да бъде подготвена до края на 2024 година, а през май предходната година „ към този момент щеше да се строи по цялото трасе “.

„ По първите сектори сред пътен възел Боаза - Ловеч имаше издадени строителни позволения и се работеше. За сектора сред Ловеч и Велико Търново документите също беше напреднала, а последните сектори трябваше да имат позволения до края на 2021 година. За сектора до Търговище – доникъде на 2022 година. Но освен се спря работата по 1, 2, 3 Лот, а и тази по издаване на строителни позволения за другите сектори. А компаниите - снабдители на материали и услуги, бяха създали такава организация, че периодите от по 2 години, дадени им от „ Автомагистрали “ ЕАД, те ги съкращаваха на по година и 3-4 месеца най-много. Тази организация бе направена, а в този момент за задействане даже единствено на машината и реализиране на същата организация ще отнеме време. И има нужда от наваксване на административни периоди. Дори да се стартира с цялостни темпове още при започване на строителни сезон, са нужни най-малко 3,5 години “, изясни Нанков.

Той уточни, че все още тези прави от „ Хемус “ не са противозаконни, тъй като няма влезнали в действие актове за нелегално строителство.

„ Ще изтъквам и вицепремиера от кабинета на „ Промяната “ Караджов в формален отговор до нас: „ Автомагистрали “ ЕАД не е възлагало осъществяването на сектори без строителни бумаги и не е правило осъществяване на строителни сектори от Автомагистрала „ Хемус “ без строителни бумаги “. Точка. Официална позиция на вицепремиер от кабинета „ Петков “. Но би трябвало да се има поради, че ДНСК е под шапката на Министерство на регионалното развитие и Шишков, който я трансформира в своя бухалка. И да издадат заповеди те подлежат на правосъден надзор и, в случай че актът падне в съда, ще би трябвало да се носи отговорност за пропуснатото време и изгоди, както и за нанесените вреди за оскъпяване на строителството “, акцентира той.

„ Забавянето на „ Струма “ също е реалност. Най-дългият тунел „ Железница “, който бе подготвен още преди година, не е пуснат поради задействано свлачище. Едва преди дни бе публикуван Акт 15, макар че строителите са си свършили от дълго време съвършено работата. Заради свлачището Шишков стартира дълга процедура по разработване и одобрение на Подробен устройствен план, планиране, координиране и по-късно подсилване, което ще отнеме общо най-малко 3 години. И процедурата беше определена, не с цел да се работи в полза на жителите и секторът да е обезопасен и подготвен за прилагане оптимално рано, а с цел да се откри работа на проектантските компании от един небезизвестен кръг “, сподели още Нанков.

Според него посредством актуализация на плана е можело да се укрепи свлачището в рамките общо на максумим една година.

„ И тази доста значима права от дълго време да е пусната за придвижване и да облекчи жестокия трафик в този сектор ", добави той

ОВОС) за трасето през Кресненското дефиле в действителност изтича напълно скоро и ние му подсказахме на Шишков и на Министерство на регионалното развитие, като се надяваме да се съобразят, да се стартира строителството на един дребен сектор, за който няма екоспорове, да се издаде строително позволение единствено за него, с цел да стартира построяването и да не изтече Оценка на въздействието върху околната среда. И това обаче не се прави. Ако изтече Оценка на въздействието върху околната среда, автомагистралата през Кресненското дефиле отива в небитието. И ще се наложи да връщаме на Брюксел над 1 милиард лв. за към този момент издигнатите сектори “, предизвести Нанков.

„ Потенциалните вреди за безхаберието през последните две години ще ни костват над 2 милиарда лева единствено в пътния бранш. И настрана стотици милиони във водния бранш “, счита той.

„ През миналата година са предоставени настоящ ремонт и поддръжка за над 700 млн. лева по същите тези контракти, подписани още от ГЕРБ, които се прекратяваха предварително, а по-късно се удължаваха с анекси “, уточни още Нанков.

„ ГЕРБ към този момент две години не е в ръководството – дано забележим какво се свърши за тези две години. Защото действително с изключение на раздуване на медийни балони, основаване на несъществуващи проблеми и забатачване на бранша, друго не се случва “, сподели още националният представител от ГЕРБ-СДС.

 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР