Сега ще ги чакаме отвън докато се решат проблемите ни.

...
Сега ще ги чакаме отвън докато се решат проблемите ни.
Коментари Харесай

Родители на деца с увреждания опънаха палатков лагер пред парламента


Сега ще ги чакаме извън до момента в който се решат проблемите ни. Това сподели Ина Маринова, която е майка на момиче с увреждания и един от уредниците на митинга, представена от БГНЕС. 

От през днешния ден, 1 юни, пред Народното събрание има „ Палатков лагер – Сиситемата ни/ги убива ”. Идеята е да се сменят на ротационен принцип по 2-3, тъй че да могат да изкарат до момента в който е нужно. Инициативата е против настоящата обществена политика за хората с увреждания и техните фамилии. 

За да приказваме за действителна интеграция на хората с увреждания, следвайки полезностите заложени в Конвенцията на Организация на обединените нации за правата на хората с увреждания, декларират уредниците, които са представители на десетки организации. Сега трансформират обаче метода си на митинг.

Пред Народното събрание през днешния ден още веднъж имаше черни тениски с надпис " Системата ни убива ". Отново се четеше транспарантът „ Не уврежданията убиват децата ни, а страната! ”. 

Постоянно си протестираме, непрекъснато ни се дават обещание работни групи, срещи, които посещаваме и нищо не се случва, сподели Маринова. „ Ние не желаеме нищо комплицирано, ние желаеме осъществяване на Конвенцията за правата на хората с увреждания, която е утвърдена 2012г. Искаме закон за персоналната помощ, ако страната не е подготвена, склонни сме да приемем обстоятелството, че можем да създадем краткотраен компромис, като да речем в този момент в новия закон за уврежданията да бъде включена нова глава и тя да бъде персонална помощ. Но персоналната помощ е нужна на всеки един човек с някакво увреждане ”, сподели дамата. 

Тя има 16-годишно момиче с голям брой увреждания. „ Ние не желаеме пари. От 16 година аз съм здрава и права в работоспособна възраст, аз съм затворена в дома си, аз нямам опцията да работя, аз желая да работя и да си заплащам налозите и в случай че бъдат признати тези промени, които ние предлагаме и бъде признат Закон за персоналната помощ, ще имаме опция да си наема трето лице помощник и аз да се осъществявам, т.е. да продължа живота си, ние в този момент и родители и хора с увреждания, нямаме право на избор, а изборът би трябвало да съществува ”, сподели тя.

„ Само ги чуват това е казусът. Всъщност те ги чуват, плачат, канят ни на едни срещи, които в следствие не се реализират и това е ”, сподели Росица Букова от фондация Движение на българските майки, която поддържа от самото началото протестните дейности на фамилиите, които имат деца и лица с увреждания. 

Тя изясни, че към този момент четвърта година те се пробват да кажат на страната от какво имат потребност техните деца Тук пристигна и водачът на Българска социалистическа партия Корнелия Нинова, която напомни, че е обещавала всеки месец да подарява 600 лева, през днешния ден го направи за деца, които са сираци и ги гледа баба им. Роза е баба на две сирачета. Жената сподели, че ще ги раздели с един баща, който е онкоболен и е с четири деца. 
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР