Сега ще бъде най-трудното, в следващите няколко седмици, за да

...
Сега ще бъде най-трудното, в следващите няколко седмици, за да
Коментари Харесай

Георги Ангелов: Идва най-трудното, за да се отпушат и следващите плащания по Плана за възстановявне

" Сега ще бъде най-трудното, в идващите няколко седмици, с цел да се отпушат и идващите заплащания по Плана за възобновяване и резистентност (ПВУ). 2022 година беше сложна, само че 2023 може би ще е още по-трудна с възможна криза в Съединени американски щати и Европа и тези средства ще са ни още по-необходими, с цел да можем да влагаме и да избегнем най-лошото като стопански последствия в тази сложна среда ".

Това сподели пред БНР икономистът Георги Ангелов.

Ангелов изясни, че 48-ото Народно заседание би трябвало да одобри 22 закона, които са нужни за второто заплащане по Плана за възобновяване и би трябвало да са подготвени до края на 2022 година

" Второто заплащане изисква 66 ограничения да се изпълнят и 22 закона, в това число има условие за правосъдна промяна, за промени в Антикорупционната комисия, в енергетиката и така нататък, " напомни той.

Одобреният транш от 1,37 милиарда евро ще помогне бюджетът за 2022 година " да мине с по-нисък недостиг ", акцентира икономистът.

" Тези средства ще влязат във фискалния запас и ще облекчат бюджета, до момента в който се реши по какъв начин ще се върви нататък - дали с нов, или с удължение на остарелия.... Ще се отпуши един развой тези средства да стигнат до действителната стопанска система. Макар и да имаме закъснение от близо 2 година с ПВУ, който беше за възобновяване от Covid пандемията, само че в този момент ще ни послужи за възобновяване от енергийната рецесия, войната, инфлацията. По-добре, че в този момент пристигна, а не го бяхме усвоили към този момент и в този момент да нямаме средства, " изясни Ангелов.

Парите не би трябвало да бъдат изхарчени до края на годината, само че би трябвало да се отворят процедурите, с цел да може да се кандидатства за тези планове, изясни икономистът.

" Българската администрация е привикнала, че би трябвало първо да получи парите и след това да стартира да извършва плановете. Получаването на първия транш по ПВУ ще даде опция да стартира работа по множеството планове, които чакат, тъй като Министерството на финансите не обича да отваря процедури и планове, в случай че няма обезпечено финансиране, " разяснява той.

За разликата със средствата по еврофондовете Георги Ангелов уточни:

" В края на идната година ще има оценка кои страни по какъв начин извършват ПВУ и тези, които нищо не извършват, могат да изгубят средствата и те да бъдат ориентирани към други страни. Ние загубихме доста време и в този момент би трябвало доста да се форсира работата и да се реализират резултати. В противоположен случай няма да се получават повече траншове, а може да се наложи и тези да връщаме ".

 

Последвайте Епицентър.БГ към този момент и в !

 
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР