Сега руският президент е на 71 години. Ако се кандидатира

...
Сега руският президент е на 71 години. Ако се кандидатира
Коментари Харесай

В Русия насрочиха президентските избори, но ще има ли конкуренция на Путин

Сега съветският президент е на 71 години. Ако се кандидатира на изборите през март и ги завоюва, той ще остане на власт най-малко до 2030 години

Президентските избори в Русия бяха планувани за 17 март следващата година. Те по всяка възможност ще подпечатат оставането на президента Владимир Путин на власт най-малко до края на това десетилетие. Датата бе определена днес от горната камара на съветския парламент, както е по закон. Съветът на Федерацията взе решението с единогласие. " За " гласоподаваха 162 сенатори.

" С това решение ние на процедура слагаме началото на предизборната акция ", съобщи председателката на горната камара на съветския парламент Валентина Матвиенко, представена от Ройтерс.

Тя обърна внимание, че за първи път на президентски избори в Русия ще имат право да гласоподават жителите на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска област в Украйна, които Москва разгласи на 30 септември предходната година, че анексира. Матвиенко видя в това алегорично значение: съгласно нея това ще затвърди присъединението на тези украински райони към Руската федерация.

Украинските управляващи обаче споделят, че няма в никакъв случай да се откажат от териториите, окупирани от Русия, отбелязва Ройтерс.

" Избирайки дружно държавен глава, ние споделяме изцяло общата отговорност и общата орис на нашето родно място ", сподели още председателката на горната камара на съветския парламент.

Президентът Владимир Путин към момента не е оповестил публично дали ще се кандидатира за нов мандат на фона на войната в Украйна. Мнозина обаче чакат той да взе участие в изборите, а малко на брой се съмняват в успеха му.

Путин ще даде своята обичайната годишна пресконференция на 14 декември.

Сега съветският президент е на 71 години. Ако се кандидатира на изборите през март и ги завоюва, той ще остане на власт най-малко до 2030 година По конституция Путин има право на още един шестгодишен мандат - до 2036 година

" Нашият народ ще направи единствения вероятен верен избор... като гласоподава за Русия, за успеха ", сподели многозначително председателката на горната камара на съветския парламент, представена от Франс прес.

Впрочем Матвиенко, сходно на редица други високопоставени представители на съветските управляващи, е доверено лице на Путин. Тя е била губернатор на родния му град Санкт Петербург, който е индивид на Руската федерация.

Миналия месец Дмитрий Песков, прессекретарят на съветския президент, увери, че Путин към момента не е решил дали да се кандидатира. В същото време той изрази вяра президентът да се яви на изборите и добави, че е убеден в неговата победа.

Следващият президент на Русия би трябвало да е подобен като Путин, сподели също така Песков.

А и към този момент просто съветският президент няма противници. Повечето от главните опозиционни водачи като Алексей Навални са хвърлени в пандиза или живеят в заточение.

Крайният националист Игор Стрелков (известен като Гиркин), който упрекна Путин в уязвимост и колебливост в Украйна, също бе оповестил желанието си да се кандидатира. Той обаче в това време бе задържан и са му повдигнати обвинявания в екстремизъм, показва Асошиейтед прес.

Така че до момента са известни единствено двама евентуални претенденти. Единият е Борис Надеждин - някогашен народен представител в долната камара на съветския парламент - Държавната дума, понастоящем член на общински съвет в Московска област. Другият човек, афиширал своите президентски упоритости, е Екатерина Дунцова. Независим публицист и юрист, тя е някогашна общинска съветничка в Тверска област, северно от съветската столица.

Надеждин и Дунцова обаче са едва познати на необятната общност и е повече от явно, че възможностите им са илюзорни. И поради плътния надзор на Путин върху съветската политическа система, успеха му на изборите е съвсем обезпечена, отбелязва АП.

Освен това съветският президент остава известен измежду своите сънародници, най-малко съгласно формалните изследвания на публичното мнение в Русия. А самостоятелни анкети в страната просто няма, поради строгия надзор на управляващите върху всички аспекти от публичния живот. Въпреки подредената от Путин война против Украйна, която буксува и коства доста жертви, и макар несполучливия протест на Евгений Пригожин, президентът се радва съгласно сондажите на поддръжката на към 80 % от руснаците.

Тоест рейтингът на съветския президент е още по-висок, в сравнение с бе преди пълномащабната инвазия в прилежащата страна на 24 февруари предходната година, показва Ройтерс.

Путин, на който Борис Елцин съобщи президентския пост в последния ден от 1999 година, към този момент е най-дълго управлявалият човек в Кремъл след руския деспот Йосиф Сталин. В интервала 2008-2012 година той официално отстъпи президентския пост на своя поддръжник Дмитрий Медведев, тъй като нямаше право на трети следващ мандат в сходство с съветската конституция от 1993 година. Частично основана на френския главен закон от 1958 година, тя бе считана от някои на Запад като евентуален предвестител на демократизацията на Русия, отбелязва Ройтерс. Вместо това промени от 2008 година удължиха президентския мандат от четири на шест години, а промяната, призната на референдум през 2020 година в разгара на пандемията от новия ковид, отстрани ограничаването за два следващи мандата. На процедура тя разреши на Путин да остане господаря на Кремъл до 2036 година, нулирайки дотогавашните му мандати. 

И в случай че предходната година нещата не изглеждаха розови за съветския президент, с военните неуспехи в Украйна и вълната от западни наказания, то в този момент той наподобява в по-добра обстановка, отбелязва Агенция Франс Прес. Голямата украинска контраатака през лятото не донесе триумф, поддръжката на Съединени американски щати и Европа за Киев като че ли е разколебана, а съветската стопанска система сякаш се приспособява към новите действителности.

Така че е съвсем несъмнено, че индивидът, който на 7 май 2024 година ще постави клетва като президент на Русия, отново ще е Путин. Всичко друго би било голяма изненада.

 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР