Сега Русия преживява уникален момент - санкциите на колективния Запад

...
Сега Русия преживява уникален момент - санкциите на колективния Запад
Коментари Харесай

Кой държи за гърлото световната микроелектроника

Сега Русия претърпява неповторим миг - глобите на груповия Запад се стягат, а притокът на задгранична валута в страната продължава да пораства

Сред промишленостите, в които специализацията и кооперирането на производството са достигнали най-високо равнище, електрониката е преди всичко. Производството на крайни артикули като компютри, мобилни телефони и други средства за връзка, научна и здравна техника, съоръжение за видеонаблюдение и други се основава на потреблението на полупроводници, микросхеми (чипове), микропроцесори, които се създават от други компании.

Тук има дълбока специализация: броят на типовете чипове и микропроцесори с неповторими механически характерности се мери в хиляди. От своя страна производителите на електронни полуфабрикати получават от други компании първични материали (силиций, разнообразни метали и др.), Консумативи (например рафиниран неон), индустриално съоръжение, услуги за поддръжка на оборудването и други

Ако проследим всички връзки на производството от " A " до " Z ", тогава се получават дълги вериги, от време на време състоящи се от хиляди връзки. Електрониката стартира да се назовава екосистема, промишлеността е мощно подвластна от устойчивостта на тази екосистема. В някои вериги и някои звена във веригите има значителен брой дубликати и съперници, произвеждащи сходни артикули.

Но има и такива връзки, при които производството на даден артикул е монополизирано в границите на една, най-много две или три компании. И защото стопанската система, науката и военната сфера (оръжията) през днешния ден зависят от електрониката, най-големите корпорации и политиците зад тях се пробват да употребяват основните детайли на електронната екосистема, с цел да управляват целия световен пазар на електроника. И посредством подобен надзор в последна сметка контролирате целия свят като цяло.

Вече писах за една такава основна връзка в света на електрониката - тайванската компания TSMC. Той има съвсем цялостен монопол на пазара на договорното произвеждане на микрочипове.

Въпреки това, макар че TSMC нормално се назовава тайванска компания, във връзка с произхода на капитала, най-вероятно е американска. Акционерният капитал на TSMC е мощно разпилян. Нито един акционер няма даже един % от акциите. Но ето лист на най-големите акционери: Sanders Capital; Капиталови проучвания и управление; Massachusetts Financial Services; Walter Scott & Partners Ltd. Fisher Asset Management; Групата Vanguard; JPMorgan Investment Management.

Тези и всички последващи акционери са американски капиталови фондове, банки, холдинги. Следователно TSMC де факто е чисто американска компания, която се намира на историческата територия на Китай и която е отвън контрола на Пекин.

Между другото, в столицата на TSMC няма и диря от китайски капитал. Затова не е изненадващо, че TSMC категорично извършва всички команди, идващи от Вашингтон. Всички доставки на чипове за Русия и Китай са спрени. Към днешна дата TSMC работи в претрупан режим, обслужвайки съвсем извънредно двама клиенти - американските компании AMD и Intel.

Сега желая да приказвам за друга основна връзка в света на електрониката - холандската компания ASML ( Advanced Semiconductor Materials Lithography). Пълно публично название ASML Holding NV. Производствен профил на компанията: фотолитографско съоръжение (около 55% от приходите през последните години); поддръжка на такова съоръжение и съвещания (25%); съоръжение за произвеждане на устройства с електронна памет (20%). ASML е най-големият производител на литографско съоръжение в света. Нито една компания, занимаваща се с произвеждане на микросхеми (чипове), не може да мине без такова съоръжение.

През 2020 година в света са продадени 413 литографски машини, от които делът на ASML съставлява 258 единици (62%). Следва Canon - 122 (30%). Никон - 33 (8%). И в случай че измерим каузи на ASML в цената на продажбите, тогава картината в интерес на холандската компания ще бъде още по-убедителна: ASML - 91%, Canon - 3%, Nikon - 6% Ако да вземем за пример на американския пазар на микроелектроника виждаме интензивна конкуренция сред такива колоси като Intel, AMD и Nvidia, то ASML наподобява се рее в небесата, над света на електрониката, като съхранява положението си на безспорна доминация.

ASML оборудването се употребява в разнообразни страни, компанията има повече от 60 сервизни точки в 16 страни: Холандия, Съединени американски щати, Белгия, Франция, Германия, Ирландия, Израел, Италия, Англия, Китай, Хонг Конг, Япония, Малайзия, Сингапур, Южна Корея и Тайван.

Гигантът ASML има най-тесни връзки с различен колос в региона на микроелектрониката, TSMC. Тайванската компания е посочена като покупател номер 1 на оборудването на холандската компания, поглъщайки в някои години повече от половината от всички артикули на холандския сътрудник. Може да се каже, че двамата монополисти образуват самобитна ос, координираните им дейности могат да оказват помощ за подсилване на някои участници на международния пазар на микроелектроника и намаляване на други.

През 2021 година към 2,2 милиарда $ или 16% от продажбите на ASML идват от Китай, което го прави третият по величина географски пазар на компанията след Тайван и Южна Корея.

Сред клиентите на ASML съоръжение имаше и съветски компании. Нашите медии оповестиха, че локалната фабрика Angstrem-T възнамерява да закупи ASML степери (литографии) още през 2008 година, само че дали покупката е направена не се оповестява (според някои източници оборудването е закупено, само че към момента не е пуснато). Със сигурност се знае, че ASML единици се употребяват на предната линия за произвеждане на микросхеми в Зеленоград, в завода Микрон.

Оборудването, създавано от ASML (степер, скенер) е комплицирана структура с тегло няколко десетки тона и размер на рейс, състояща се от доста хиляди разнообразни съставни елементи. Следователно ASML има кооперативни връзки с компании в доста страни по света. Броят на доставчиците от първо равнище е към 5000.

Броят на чиновниците във компанията е над 30 хиляди души. ASML е една от най-големите компании в бранша на микроелектрониката във връзка с капитализация (над 350 милиарда долара). Очаква се до края на тази година капитализацията на холандската компания да доближи 500 милиарда $ и да бъде наедно с такива колоси на международната микроелектроника като тайванската TSMC и американската Nvidia.

ASML е холандска компания единствено по регистрация (регистрирана в юрисдикцията на Холандия). А във връзка с акционерите е най-вече американска. В първите години на ASML холандската компания Philips беше мажоритарен акционер, в този момент е миноритарен акционер.

През юли 2012 година американската Intel разгласи договорка за вложение на 4,1 милиарда $ в ASML в подмяна на 15% дял в капитала. На формалния уеб страница на ASML са посочени следните огромни американски вложители (дял в личния капитал на ASML в %): Capital Research and Management Company - 15.81; Blackrock Inc. - 7,95; Baillie Gifford & Co. – 4.54

На място в NASDAQ откриваме цялостен куп акционери на ASML, представляващи огромния бизнес на Съединени американски щати: PRICE T ROWE ASSOCIATES INC., CAPITAL WORLD INVESTORS, CAPITAL INTERNATIONAL INVESTORS, FMR LLC, MORGAN STANLEY, JPMORGAN CHASE & CO, BANK OF AMERIKANES CORP. INC и други

След началото на санкционната война, съветската микроелектроника беше затисната от двете страни. Всички доставки на чипове са прекратени от изток от страна на TSMC. Всички доставки на степери и скенери бяха прекратени от запад - от страна на холандския ASML.

Ситуацията за Русия, почтено казано, е шокираща. В момента нямаме освен подготвени литографии, нямаме даже някои от най-важните съставни елементи за тяхното произвеждане, в частност подобаващи лазери и оптика. Може би е допустимо да се закупи такова съоръжение в Китай? Но самите китайци се хванаха за иглата на вносно съоръжение, същите степери и ASML скенери (които в този момент отрязаха).

Ситуацията е шокираща, само че не безнадеждна. Както споделят специалистите, имаме добра основа (някои са направени още по руско време). Има от какво да се оттласнем. Тези запаси обаче би трябвало да бъдат умножени с огромни суми на финансиране за работа по развиването. И по-късно вложения в предприятия от новата промишленост за Русия - производството на средства за произвеждане на отечествена микроелектроника.

Сега Русия претърпява неповторим миг: глобите на груповия Запад се стягат, а притокът на задгранична валута в страната продължава да пораства (вече обяснявах аргументите за парадокса повече от един път ). Има опция за увеличение на държавното финансиране на родната електроника и микроелектрониката с порядък повече. През 2007 година стартирахме „ Стратегия за развиване на съветската електронна промишленост за интервала до 2025 година “, а в този момент тя е удължена до 2030 година Тази стратегия обаче е морално остаряла, не планува цялостно заменяне на вноса в промишлеността. Програмата би трябвало да бъде коренно преразгледана, като се сложи задачата да се сътвори промишленост, изцяло самостоятелна от задгранични снабдители, и да се изпълни с пари.

Между другото, локални специалисти споделят, че в днешната конкуренция в региона на микроелектрониката Русия не би трябвало да залага на догонване на развиването. Нуждаем се от пробивни хрумвания и асиметрични отговори на провокациите на Запада. И за това е належащо да се възвърне разрушената вътрешна фундаментална просвета, която в миналото осигуряваше на нашата страна водещи позиции в света.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за Поглед Инфо и ПогледТВ, тъй като има заплаха да ни блокират във Facebook поради позициите ни:

Telegram канал: https://t.me/pogled

YouTube канал: https://tinyurl.com/pogled-youtube

Поканете и вашите другари да се причислят към тях!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР