Сега пред директора на Булгаргаз стои въпросът как да възстанови

...
Сега пред директора на Булгаргаз стои въпросът как да възстанови
Коментари Харесай

"Булгаргаз" отчете 34.4 млн. лв. печалба за 2019 година

Сега пред шефа на " Булгаргаз " стои въпросът по какъв начин да възвърне на индустриалните си клиенти сумите от поевтиняването на съветския газ със задна дата

© Надежда Чипева Намалено ползване на природен газ, само че повече доходи и облага регистрира за 2019 година държавният газов снабдител " Булгаргаз ". Това се дължи на доста по-топлата зима и сензитивно по-високите междинни цени на газа по отношение на 2018 година, както и промененото затова ползване в промишлеността и бита.

В доклада за 2019 година обаче не е отразено контрактуваното при започване на март 2020 година понижение на цените на доставяния от " Газпром " газ със задна дата от 5 август. Според постигнатото съглашение използването на ретроактивната формула води до разлики в продажната цена за всеки от седемте месеца, възлизащи общо на към 200 млн. лева за интервала до 29 февруари. Руската компания към този момент е възстановила на " Булгаргаз " надплатените суми и в този момент следва те да бъдат преведени към клиентите на газовия снабдител. Всички тези финансови дейности и резултатът от тях ще бъдат отразени в доклада за 2020 година, когато се чака да има и фрапантно намаляване на приходите на " Булгаргаз " поради намалената към този момент с 50% цена на газа и дълготрайните прогнози за низходящ тренд.

Абонирайте се за Капитал Четете безкрайно и подкрепяте напъните ни да пишем по значимите тематики Силна година

Изминалата 2019 година несъмнено е една от най-хубавите за " Булгаргаз ". Компанията регистрира доходи над 1.4 милиарда лв., което е растеж със 7.74%, или 100.8 млн. лв.. В същото време разноските се усилват единствено с 2.68% до 1.36 милиарда лева В резултат чистата облага е 34.4 млн. лв..

За съпоставяне - през 2018 година " Булгаргаз " записва загуба близо 32 млн. лв.. Това обаче беше подбудено от начислената провизия от 50.2 млн. лева поради изгубеното от БЕХ антимонополно дело, заведено от еврокомисията. На процедура без нея сдружението отново би било на облага към 18 млн. лв..
КАПИ i БУЛГАРГАЗ ЕАД Собствен капитал 205,2 Печалба -32,0 Активи 339,7 Пасиви 134,5 Брой заети 60 Приходи 1309,6 Пълен профил › Данните са за 2018 година и са по последния подаден доклад на сдружението. Сумите са в млн. лева КАПИ профили Корпоративните данни за сдружението са от осведомителния масив КАПИ. Достъпът до цялостните фирмени и секторни профили са част от абонаментния проект Капитал PRO. Научете повече ›
В същото време газовият снабдител продължава да има усложнения при събирането си на вземания от " Топлофикация София ". Към края на 2019 година задълженията на столичното парно към " Булгаргаз " са над 170 млн. лева, и то откакто през 2018 година бяха изкупени остарели отговорности за над 100 млн. лева от БЕХ.

Намалена консумация

Потреблението на природен газ в страната през 2019 година е спаднало с над 9%, или към 3 млн. мВтч. Основното понижението е записано през третото тримесечие на годината, когато спадът е приблизително с 25% на месец по отношение на същия интервал на 2018-а.

Най-драстично са свили потреблението си сдруженията в стъкларската промишленост - над 21%. Също с една пета е намалена и потреблението на газоразпределителните сдружения, които доставят природен газ до крайни консуматори - битови и промишленост. Тук обаче не се включва " Овергаз ", защото тя не купува газ от " Булгаргаз ", а употребява различни източници.

Близо 10% пък е понижението на потребления природен газ в бранш " металургия ", към 6% е при " енергетиката ", а под 3% е в химическата промишленост.

Иначе най-големите клиенти на природен газ в България са: " Топлофикация София " с дял 23.92%, " Лукойл Нефтохим " с 11.89%, както и " Неохим " с 11.67%.

Алтернативен импорт

За пръв път през 2019 година зависимостта на България от съветския газ е сведена от нормалните 99% до под 85%. Това стана допустимо, откакто " Булгаргаз " направи няколко покупко-продажби за различен импорт (основно LNG), от които се вижда, че диверсификацията на доставките е допустима, даже без да е изцяло построена съответната инфраструктура.

Сумарният позитивен финансов резултат от различните доставки за " Булгаргаз " възлиза на близо 30 млн. лева - средства, които сдружението щеше да заплати, в случай че съответните количества бяха обезпечени по контракта с " Газпром ", чиито цени към оня миг бяха доста по-високи от пазарните.

От началото на 2020 година в страната действа и газова борса, на която към този момент главно " Булгаргаз " освобождава (предлага на свободни цени) количества от съветския газ. Има обаче и други покупко-продажби, които се чака да стават от ден на ден и повече, изключително след построяването на газовата връзка с Гърция, което се чака в края на тази година.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР