Сега повече от всякога е важно да говорим за силата

...
Сега повече от всякога е важно да говорим за силата
Коментари Харесай

„Силата на хората“ идва с КвАРТал Фестивал 2023: 15-17 септември

Сега повече от всеки път е значимо да приказваме за силата на гражданското общество и това, че смяната я вършим ние, жителите и нашият глас може да бъде мощен. С тази поръчка идва и осмото издание на градския КвАРТал Фестивал 2023: „ Силата на хората “, провеждащ се в КвАРТал - остаряла София или остарелия еврейски квартал сред булевардите " Дондуков ", " Мария Луиза ", " Сливница " и " Васил Левски ".

Културата може да трансформира градската среда. Това е притегателна мощ, която възстановява духа на остарелия бохемски квартал с музика, танци, изкуство, работилници, пешеходни зони и турове из старите къщи, разказващи истории, които ще накарат хилядите гости да се изгубят измежду дребните улички на остарелия квартал.

За да потвърдим още веднъж, че силата на хората може да трансформира, тази година КвАРТал Фестивал е разграничен на шест подтеми, които ще се преплетат в програмата на трите дни:

 ☛ архитектурно завещание
 ☛ зелен квартал
 ☛ общности / езикът на омразата
 ☛ досегаемост
 ☛ пешеходни зони и градски начинания
 ☛ „ избери българското “ – търговци и производители

По време на фестивала ще приказваме за хубостта и полезностите на архитектурното завещание, ще забележим доста изложения, отдадени на изчезващите елементи на старите къщи, с цел да ги обикнем отначало. Ще надникнем в реновирани здания от разнообразни столетия, а от техните градини ще се носи музика. Ще гледаме онлайн основаването на цялостен графит върху калкан от посетител актьори от над двайсет страни от целия свят, взаимен план с Организация на обединените нации и комисариата за бежанците. На 17 септември в остарялото транспортно хранилище с аспект към цяла София ще е и огромният Форум „ Клуб Мисъл “, на който с жители, политици и специалисти, ще обсъждаме вероятни бъдещи сюжети за една по-добра градска среда. За да сме щастливи в града, в който живеем, ще сложим тематиката за зелените квартали, като предстоят и работилници с практическа част, в която сами ще садим градска растителност. КвАРТал-ът е освен богат на архитектурно завещание, само че и на голям брой общности. Ще чуем гласа и историите на последните оживели от холокоста, а в неделя ще честваме и еврейската нова година с ябълки и мед. Като част от тази тематика ще разгледаме планове на хора с ментални и физически особености, като част от обществото. Ще слушаме музика от Гватемала, Мексико и Бразилия върху краткотрайните краткотрайни пешеходни зони, с цел да подчертаем, че София остава да бъде единственият град без такива. Както всяка година, и тази ще отворим неизползвани пространства, ще обособим изоставени градинки и площи, а в събитието ще се включат голям брой музиканти и актьори от отворената ни покана.

Историята към остаряла София, къщите от разнообразни столетия и остарелия бохемски дух на региона, докъдето е стигала улица „ Търговска “, носи категоричен отпечатък в историята и времето на града, а фестивалът се трансформира в един от най-търсените за последните години. В сърцето на столицата тази година ще честваме от първия образователен ден, петък, до Деня на София, неделя. Очакват ни още веднъж пешеходни зони, музика, работилници, изложения, а обичаните ни местоположения ще отворят необятно вратите си, с цел да посрещнат всички вас - гостите на остарелия бохемски КвАРТал! 

Събитието се реализира с поддръжката на Столична община и е част от Календара на културните събития за 2023.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР