Сега пътната поддръжка в София е разделена между 6 фирми,

...
Сега пътната поддръжка в София е разделена между 6 фирми,
Коментари Харесай

София ще даде 140 млн. лв. на 7 фирми за улични ремонти

Сега пътната поддръжка в София е разграничена сред 6 компании, които са определени още през 2015 година

© Велко Ангелов Още по тематиката
Фаталният излаз на " СК-13 Пътстрой "

Една от най-големите строителни компании от близкото минало банкрутира ненадейно
7 сеп 2018
Над 1 милиарда лева за едното платно на " Струма " през Кресненското дефиле

АПИ разгласи публичните поръчки за планиране и строителство на най-трудния сектор от пътя до Гърция
29 авг 2018
Заради поправки ще има прекъсване на природния газ за бизнеса в огромна част от София
24 авг 2018
Когато парите от София не стигат

Докато чакат същинска децентрализация и повече локални доходи, общините в България имат и друга алтернатива за развиване: целеви заеми
24 авг 2018
Кой има интерес да горят Царските конюшни

Съмнителни покупко-продажби, неразбираема благосъстоятелност, занемареност и заем в ПИБ прозират от сюжета
30 юли 2018
Още 130 млн. лева за пътните строители

След плануваният половин милиард за поддръжка на основните пътища, страната в този момент дава средства и за автомагистралите
16 юли 2018 Уличните поправки в София ще бъдат разпределени сред 7 компании, които ще получат за услугите си минимум 140 млн. лева през идващите четири години. Това излиза наяве от оповестена на 4 септември социална поръчка, предложения за присъединяване в която ще се одобряват до 10 октомври. Кандидатите ще могат да се състезават единствено за една от седемте зони, на които ще бъде разграничен градът, като прогнозния бюджет е разпределен на равно по 20 млн. лева за всяка от тях.

Предвидената сума от 140 млн. лева е с 23 млн. лева по-малка от тази, която общината бе заложила в предходния сходен конкурс през 2015 година, когато настоящите поправки и поддръжката на пътищата в столицата бяха разпределени сред 6 компании (виж карето). В реалност обаче е мъчно да се каже какъв брой тъкмо пари са получили предходните избраници или ще вземат бъдещите спечелилите в конкуренцията. Договорите им са като празни чекове, които могат се дописват безкрайно с спомагателни суми за изключителни поправки - процедура, която работи и при поддръжката на републиканската пътна мрежа.

Повече играчи, по-малко пари

Решението на общината да раздели града на 7, а не на 6 зони както до момента, е похвално, защото ще има по-голяма конкуренция. Освен това всяка от определените компании ще дава отговор за по-малък регион, до момента в който условията за специалисти и техника са непокътнати на същите равнища.

В същото време обаче ремонтите като цяло може да се окажат доста по-малко от досегашните. Общият бюджет е понижен - от 163 млн. на 140 млн., а множеството оптимални цени за другите услуги, които общината е склонна да заплати, са доста повишени. Така да вземем за пример в случай че съгласно в този момент настоящите контракти производството на един звук компактен асфалтобетон може да коства най-вече 101.5 лева, а полагането му, в това число и превозът - по 22.94 лева на звук, от следващата година тези цени ще са надлежно 115 и 30 лв..

Закърпването на дупки пък нараства от приблизително 35 на 40 лева за кв. м. според от дебелината на асфалтовата примес. Съществено се усилват и разноските за запълване на пукнатини посредством по-модерния инжекционен способ, при който не се изрязва нарушената пътна настилка - от 500 на 800 лева за куб. метър.

Едно от вероятните пояснения за по-скромния бюджет е, че вместо на настояща поддръжка общината ще залага повече на главните поправки на улици, за които би следвало да се организират обособени публични поръчки.

Празни чекове

Всъщност обаче сумите в дълготрайните контракти са без изключително значение, защото имат ориентировъчен темперамент и служат най-вече за задачите на провеждането на самите публични поръчки. Обикновено действителните разноски надвишават избраната планирана стойност.

Пример за това е завършилото преди дни преасфалтиране на булевардите " Васил Левски " и " България ". То бе осъществено от " Трейс груп холд " по контракта за настояща поддръжка от 2015 година и по този начин и не стана ясно какъв брой тъкмо е платила общината за новия асфалт.

Както в старите контракти, по този начин и в новите написа, че в допълнение зародили и предоставени нови типове строително монтажни работи се договарят с констативен протокол сред представител на възложителя и изпълнителя.

Какво ще се прави

Според заданието компаниите се наемат за превантивно и настоящо поддържане на настилките и тротоарите. Под първото се схваща затварянето на повърхностни пукнатини, възобновяване на носещата дарба на пътната основа посредством студено или горещо преработване, полагане на нов износващ слой, изработка на повдигнати пешеходни пътеки и изкуствени неравности. Текущото поддържане пък включва ремонт на дупки, пукнатини, проваляне и така нататък, премахване на деформации – талази, коловози и неравности, разчистване и премахване на обособени дребни повреди, в това число и по улични оттоци, ревизионни шахти, канавки и други

Ангажимент на изпълнителите ще са и ремонтът и поддръжката на мостове, пасарелки, водостоци и пешеходни подлези. Те ще поставят и пътната маркировка, ще дават отговор за изработването и монтажа на пътни знаци, указателна сигнализация, улични табели, тръбно-решетъчни парапети, антипаркинг, стълбчета.

Що се отнася до настоящото в последно време качество на влаганите материали, в документите е посочено, че то ще се удостоверяват със документ и протоколи от изпитвания, осъществени от акредитирана строителна лаборатория. А както " Капитал " към този момент писа, множеството такива лаборатории са благосъстоятелност на самите строители и, което е по-лошото, няма гаранция, че точно проверяваните материали се влагат в строителния обект.
Наетите през 2015 година компании, чийто контракти изтичат през юли 2019 година

" Трейс груп холд " - регионите " Витоша ", " Лозенец ", " Средец " и " Триадица ".

" Пътища и уреди " - " Оборище ", " Сердика ", " Подуене " и " Нови Искър ".

" ГБС-Инфраструктурно строителство " - " Панчарево ", " Младост ", " Студентски " и " Изгрев ".

" ПСТ Груп " - " Овча купел ", " Банкя ", " Красна поляна " и " Красно село ".

" ДЛВ " - " Искър ", " Слатина " и " Кремиковци ".

Консорциум " Амфисия " (обединяващ " Франко Джузепе " и " Нови технологии на България " ) - " Люлин ", " Възраждане ", " Илинден ", " Надежда " и " Връбница ".
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР