Сега не е така, управлението на бившия пожарникар вече е

...
Сега не е така, управлението на бившия пожарникар вече е
Коментари Харесай

Анализаторът Пламен Димитров: Мария Габриел с брюкселската си биография - прът за овчарски скок на Борисов...

Сега не е по този начин, ръководството на някогашния пожарникар към този момент е 2 години обратно във времето, а и той се отхвърли от премиерския пост, с цел да не дава опция на съперниците си да се обединят и да концентрират ударите си против него.

 

Вторият стадий от разкъсването на изолационния обръч бе маркиран от обстоятелството, че останалите парламентарни групи към този момент седнаха на една маса да водят диалози с ГЕРБ – било за законодателни цели, за избор на парламентарен началник или за държавно управление. Борисов обаче към момента не излязъл изцяло от изолацията в случай че не прескочи третата, най-важна преграда – съставянето на държавна коалиция под негова закрила. Летвата е сложена много нагоре, по тази причина Мария Габриел с нейната брюкселска биография би трябвало да послужи като кол за пастирски скок, благодарение на който ГЕРБ да се издигне на огромна политическа височина.

„ Продължаваме промяната-Демократична България “ няма да оказват помощ на Борисов да приключи излизането от изолацията. За Кирил Петков и Асен Василев отношението към ГЕРБ е екзистенциален въпрос, от който зависи политическото им битие. Върху фундамента на „ Продължаваме промяната “ е изписано „ Ние ще отстраним Борисов “, по тази причина те не са привлечени от брюкселската правоверност и атрактивност на госпожа Габриел, макар че нейната кандидатура е евроатлантическо обръщение, ориентирано точно към тях. Кирил Петков няма да се излъже за коалиция с ГЕРБ даже и Борисов да му предложи най-милото си – поста на централен нападател в Бистришките тигри.

В съпоставяне с ПП-ДБ, Борисов има доста повече поле за маневри – той притегля гласоподаватели със личната си личност и посредством клиентелистките мрежи, построени в годините на ръководството му. Така че може да си разреши коалиция с Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия. Хората на Пеевски и Доган са постоянно подготвени да влязат в ръководството, в този момент въпросът се свежда до това дали Корнелия Нинова ще пристане на Борисов. Кандидатурата на Мария Габриел не е най-хубавия метод за привличане на социалистите към обединението на ГЕРБ – въпреки всичко кандидат-премиерката идва от омразния на госпожа Нинова Брюксел – от там натискат за Истанбулската спогодба и отново там резидират евродепутатите от Българска социалистическа партия, които от много време са душмани на соцлидерката.

Но да забележим по какъв начин ще протекат пазарлъците, аз не се ангажирам да предвиждам резултата от тях.

 

Пламен Димитров, Българско геополитическо сдружение
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР