Сега към разследването на bTV за вилата в Боровец, обитавана

...
Сега към разследването на bTV за вилата в Боровец, обитавана
Коментари Харесай

Разследване на bTV за Регентската къща: Само Иван Гешев е отсядал там всеки ден в поредни месеци

Сега към следствието на bTV за вилата в Боровец, населявана от някогашния основен прокурор Иван Гешев. Официално от 2020 година регентската къща не е включвана в графика за почивки на магистрати и правосъдни чиновници. 

Снимка: bTV

Въпреки това от 2019 година до края на този юни в къщата са осъществени над 4000 нощувки.

Снимка: bTV

Регентската къща в Боровец е дадена на прокуратурата преди няколко години. За поправки през 2020 година са изхарчени над 700 000 лв.. За да разберем дали къщата е употребена единствено от Иван Гешев, изпратихме въпроси до прокуратурата по Закона за достъп до социална информация.

Снимка: bTV

Всички нощували в къщата са записвани в указател. От него е видно, че през годините има интервали, които Иван Гешев и фамилията му, са прекарвали в регентската къща по няколко месеца. С него постоянно е имало и командировани чиновници от НСО.

Снимка: bTV

От документите излиза наяве, че не рядко компания на Гешев е правил и предприемачът Марио Кръковски.

Снимка: bTV

Той се занимава със строителство, а обратно във времето е бил и съучастник на Александър Ваклин - главен очевидец на обвиняването по делото за рушвет против Десислава Иванчева.

Снимка: bTV

В регистъра той е записван като " формален посетител ". Днес не успяхме да го открием на фирмените контакти.

През 2020 година тя е била ремонтирана за над 700 000 лв.

6 лв. на човек е коствала нощувката за формалните посетители, също толкоз и на НСО за всеки техен чиновник. А крайната сметка демонстрира, че през годините месечните разноските за поддръжка на парцела са повече от приходите.

Снимка: bTV

Като във въпросните разноски не влизат заплатите на чиновниците, работещи в Регентската къща. Потърсихме за коментар някогашния основен прокурор Иван Гешев.

Снимка: bTV

„ Посещавал съм всички станции на Прокуратурата и са плащани всички нужни разноски. Тази станция в Боровец са я посещавали членове на Висш съдебен съвет, господин Сарафов и голям брой магистрати “, показва той.

Изпълняващият длъжността основен прокурор Борислав Сарафов през днешния ден не разяснява тематиката. Преди две седмици обаче съобщи за bTV, че е ходил рядко и като посетител на Иван Гешев. По наша информация при започване на 2020 година той е отсядал там и със фамилията си.

Над 700 000 лева са вложени за ремонт на парцела

Попитахме Националната работа за защита какъв брой техни чиновници са нощували там  и какви разноски са били това за тях. И тези въпроси изпратихме по Закона за достъп до социална информация. Срокът за отговор е 14 дни

А през днешния ден Иван Гешев написа в обществените мрежи, че се отхвърля от назначената му защита:

" Смятам, че държавният запас не би трябвало да бъде употребен за застраховане на персоналната ми сигурност, защото към този момент не съм основен прокурор ", изяснява Гешев.

Той показва като претекст това, че към този момент не е основен прокурор

bTV научи, че това се случва един ден преди да изтече периода, през които Гешев е можел да употребява защита от НСО, постановена от Съвета по отбрана.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР